Varza, zarzavatul preferat al multor romani!
Varza este o leguma extrem de versatila, deoarece poate fi preparata in multe moduri incporporand retete din bucatria Mediteraneana, Balcanica sau chiar si cea Asiatica. Varza este un aliment de baza in Romania si foarte multi o cultiva. Varza verde, cunoscuta si sub denumirea de varza de ghiule, este una dintre cele mai raspandite legume din lume. Este un aliment ieftin, hranitor si poate fi servit crud sau gatit in mai multe moduri.
Varza verde este o leguma verde cu frunze care creste in capete stranse, sferice, ceea ce ii da porecla de varza de ghiulea. Este o leguma crucifera, ceea ce inseamna ca este un membru al familiei botanice Brassicaceae, impreuna cu broccoli, conopida, varza de Bruxelles si kale.
Se crede ca varza a fost cultivata de cel putin 4.000 de ani si, posibil, mai mult. Varza a fost consumata pe scara larga in intreaga lume antica si medievala si este posibil sa fi fost introdusa in Lumea Noua in secolul al XVI-lea. A fost un aliment de baza in tari precum Irlanda, Rusia si Germania.
Frunzele sunt de culoare verde pal si au o consistenta crocanta, cerata. Miezul verzei este in general indepartat inainte de preparare, deoarece poate fi prea greu de mancat. Varza poate fi consumata cruda, gatita (inabusita este deosebit de buna), murata sau fermentata.
Verzele pot fi semanate fie direct in pamant afara, fie in tavi modulare (si lasate in aer liber). Daca doriti doar cateva rasaduri de varza sau aveti spatiu limitat, cel mai usor este sa semanati in tavi (o samanta pe modul), apoi sa transplantati in aer liber mai tarziu. Desi varza se descurca cel mai bine pe teren deschis, puteti creste una sau doua intr-un recipient mare si adanc.
Este posibil sa gasiti rasaduri de varza la centrele de gradina la inceputul primaverii, dar le puteti cultiva si voi. Asigurati-va ca cititi cu atentie pachetul de seminte pentru a determina zilele pana la maturitate. Veti planta seminte cu aproximativ 50 pana la 60 de zile inainte de ultima data de inghet din regiunea voastra. Dupa ce umpleti cu amestecul de pornire a semintelor, plantati trei sau patru seminte pe celula la aproximativ un sfert de inch (1/2 cm) adancime. Varza are nevoie de multa lumina solara puternica pentru a creste sau plantele vor avea picioare. Odata ce rasadurile au incoltit, subtiati-le pe cele mai mici pentru a pastra planta cea mai mare.
Daca planificati din timp plantarea succesiva, puteti semana direct semintele in pamant de la mijlocul verii pana la sfarsitul verii pentru o cultura de toamna. Sau plantati seminte sub lumini pentru a le oferi un avans pentru plantarea in iulie.
In mod traditional, varza este semanata intr-un „pat de seminte” – un loc departe de parcela de legume principala – apoi transplantate mai tarziu in sezon. Acest lucru se datoreaza faptului ca insamantarea lor la distanta lor finala in parcela principala ar ocupa mult spatiu la inceputul sezonului, cand ati putea sa-l utilizati pentru culturi cu maturare rapida, cum ar fi salata verde.
Totusi, daca aveti suficient spatiu, este bine sa semanati direct in parcela principala, la distanta finala a acestora – la 30–45 cm (12–18 inchi), in functie de varietate (verificati pachetele individuale de seminte).
Toate grupele de varza sunt cultivate exact in acelasi mod, doar timpii de semanat variaza:
Varza de vara: semanati de la sfarsitul lunii februarie/inceputul lunii martie (sub cloches sau acoperire similara) pana la inceputul lunii mai; transplant in mai/iunie;
Varza de iarna: semana in aprilie/mai; transplant la sfarsitul lunii iunie/iulie;
Varza de primavara: semanat in iulie/august; transplant in septembrie/octombrie;
Varza are nevoie de un loc insorit si de un sol ferm. Daca este posibil, pregatiti pamantul toamna adaugand mult gunoi de grajd bine putrezit sau compost de gradina, apoi lasati-l peste iarna sa se consolideze.
Inainte de insamantare, asigurati-va ca solul este bine ferm, amestecand de-a lungul suprafetei pe calcaie. Apoi greblati-l la nivel, creand o textura fina, sfaramicioasa.
Faceti un burghiu, la 1 cm (½ in) adancime, apoi semanati semintele subtiri de-a lungul acestuia.
Cand plantele tinere de varza au cinci sau sase frunze adevarate, este timpul sa le transplantati in pozitia lor finala de crestere.
Metoda este simpla:
Udati-le bine cu o zi inainte
Puneti plantele in noua lor gaura, astfel incat frunzele cele mai de jos sa fie la nivelul solului
„Baltoaca” in plante cu multa apa – aceasta inseamna sa umpleti gaura cu apa de mai multe ori inainte de a adauga pamant
Distanta variaza in functie de tipul de varza:
Soiuri compacte – 30 cm (1 ft) una dintre ele
Soiuri mai mari – pana la 45 cm (18 inchi) una dintre ele
Varza de primavara – distanta de doar 10 cm (4 inchi), in randuri la 30 cm (1 ft) una de cealalta, apoi se subtiaza la 30 cm (1 ft) una de cealalta la sfarsitul lunii februarie/martie
Udati plantele in perioadele de uscaciune prelungita – o inmuiere temeinica la fiecare 10 zile ar trebui sa fie suficienta. Cand incep sa se formeze capete, udarea generoasa va imbunatati considerabil dimensiunea. In general este usor sa plantezi varza, deoarece aceasta se va adapta, insa pentru reusite constante se recomanda gama de seminte de varza de la esenzi.ro! Acest magazin este specializat in comercializarea semintelor de calitate!