De ce am nevoie de un invertor solar ca parte a sistemului meu?

Cand oamenii se gandesc la energia solara, primul lucru la care se gandesc sunt panourile mari montate pe acoperis. Cu toate acestea, panourile mari nu sunt singurul lucru de care aveti nevoie pentru a transforma energia soarelui in putere. Pentru ca gospodaria ta sa foloseasca puterea soarelui. Trebuie sa treaca printr-o componenta importanta a sistemului solar – invertorul panoului solar. Energia solara este cea mai curata sursa de energie disponibila si una dintre cele mai rapide modalitati de a va reduce amprenta de carbon, de a va imbunatati impactul asupra mediului si de a incepe sa economisiti bani. De asemenea, va ofera o independenta energetica sporita, permitandu-va sa va protejati economiile de fluctuatiile tarifelor de utilitati si sa va protejati comunitatea de poluantii nocivi asociati cu combustibilii fosili.

Un invertor este o necesitate absoluta pentru un sistem solar. Este responsabil pentru conversia puterii colectate de panouri intr-un curent care este sigur de utilizat. Pentru a intelege importanta unui invertor solar. Mai intai trebuie sa intelegeti intregul proces solar.

Cum functioneaza un invertor solar?

Colectie:

-Procesul incepe cu panourile. Compus dintr-un material de siliciu care transforma energia soarelui in energie electrica. Panourile colecteaza apoi energia de la soare.

-Panourile colecteaza puterea in timpul orelor de lumina.

-Panourile individuale combina apoi puterea colectata si trimit DC la invertor.

Inversarea:

-Sub forma unei cutii mici, unele invertoare inregistreaza eficienta panourilor. Acest lucru va ofera un indicator specific cu privire la cantitatea de energie pe care o colectati de la sistem.

Invertorul, care, in cazul unui invertor central, este adesea fixat in afara drumului pe partea unei afaceri sau a unei case.

-Marea majoritate a aparatelor electrocasnice, cum ar fi televizoarele, frigiderele si luminile, functioneaza cu curent alternativ (AC). Deci, rolul invertorului de energie solara este de a transforma curentul continuu in curent alternativ necesar pentru utilizarea de zi cu zi in casa.

-Unele sisteme folosesc micro-invertoare mai degraba decat un singur invertor central, care se ataseaza pe partea inferioara a fiecarui panou. Acestea colecteaza si transforma DC, si transforma aceasta putere intr-un curent alternativ. Cu toate acestea, aceste optiuni sunt mai scumpe.

Functie:

-Odata ce invertorul creeaza puterea corecta de intrare, o trimite la cutia de sigurante si la cladire.

-Cand tabloul de distributie primeste AC, locuinta il primeste pentru a alimenta toate aparatele dupa cum este necesar.

-Din cutia de sigurante, puterea in exces este fie trimisa la un sistem de stocare a bateriei, fie inapoi in retea, in functie de utilizarea si configurarea sistemului, acest lucru va varia.

Invertorul este crucial pentru conversia energiei colectate de la panouri intr-o sursa de energie. Sistemul invertor solar functioneaza ca intermediar, iar fara el, puterea colectata de panouri ar fi fara valoare.

Un sistem de energie electrica independent este unul care nu este legat de reteaua de utilitati electrice. Astfel de sisteme variaza in dimensiune, de la lumini mici de curte la case de la distanta, sate, parcuri nationale sau facilitati medicale si militare. Acestea includ, de asemenea, sisteme de rezerva mobile, portabile si de urgenta. Legatura lor comuna este bateria de stocare, care absoarbe si elibereaza putere sub forma de curent continuu (DC). In schimb, reteaua de utilitati furnizeaza consumatorilor curent alternativ (AC). AC este forma standard de electricitate pentru orice se „conecta” la curent (este mai practic pentru transmisia pe distante lungi).

Invertorul converteste puterea de curent continuu in putere de curent alternativ si, de asemenea, modifica tensiunea. Cu alte cuvinte, este un adaptor de alimentare. Poate permite unui sistem de alimentare independent bazat pe baterie sa ruleze aparate conventionale prin cabluri conventionale de acasa. Exista multe modalitati de a utiliza curent continuu direct, dar daca nevoile voastre electrice depasesc cel mai simplu nivel de „cabina”, veti avea nevoie de un invertor pentru multe, daca nu pentru toate, sarcinile  (dispozitive care folosesc energie). La mgmenergo.com clientii pot gasi intotdeauna cele mai bune invertoare pentru sistemele solare!

DC curge intr-o singura directie. AC isi alterneaza directia de multe ori pe secunda. Tensiunile de curent continuu standard pentru sistemele de dimensiunea casei sunt de 12, 24 si 48 de volti. Standardul pentru serviciul de utilitati AC in  Europa si in unele tari din America Latina, Asia si Africa, este 220V sau 230V la 50 Herti. Invertorul este folosit pentru a reconcilia aceste diferente. In exterior, un invertor arata ca o cutie cu unul sau doua intrerupatoare pe el, dar in interior este un mic univers de activitate dinamica. Un invertor de casa modern trebuie sa faca fata unei tensiuni de intrare care variaza cu pana la 35% (cu starea si activitatea bateriei diferite) si, de asemenea, cu variatii uriase ale cererii de iesire (de la o singura lumina de noapte pana la o supratensiune mare necesara pentru a porni o pompa de put). In general, trebuie sa-si regleze calitatea iesirii in limite inguste, cu un minim de pierderi de putere. Aceasta nu este o sarcina usoara. In plus, unele invertoare ofera incarcare de rezerva a bateriei si chiar pot alimenta excesul de putere in retea.

Intr-o casa tipica, exista multe ore din zi cand sarcina electrica este foarte scazuta. In aceste conditii, eficienta unui invertor poate fi de aproximativ 50% sau mult mai mica. Povestea completa este spusa de un grafic al eficientei in functie de sarcina, publicat de producatorul invertorului.

Deoarece eficienta variaza in functie de sarcina, nu presupuneti ca un invertor cu eficienta maxima de 93% este mai bun decat unul cu eficienta maxima de 85%. Unitatea de 85% eficienta poate fi mai eficienta la niveluri scazute de putere, de exemplu.