Azilul de batrani care da sens batranetii

Este greu de inteles un batran de catre o persoana tanara! Diferentele dintre generatii sunt multiple si provin din: mentalitati diferite, stare de sanatate diferita, abilitatea de a utiliza tehnologia pentru usurarea muncii.

Cand traiesc impreuna, totdeauna cei tineri au impresia ca bunicii lor ii incurca sau sunt prea cicalitori. Cicaleala este insa generata de prea multa dragoste si grija. Bunicii isi fac griji pentru nepotii lor si pentru copiii lor, de aceea le spun mereu la plecare sa conduca atent, sa traverseze atent strada.

Bunicul doreste sa fie servit cu ceea ce cere imediat, iar tanarului i se pare o pretentie exagerata. Ar putea insa sa isi aduca aminte cum plangea cand era copil daca nu i se dadea indata de mancare, apa sau suzeta.

Daca bunicul nu doreste sa isi lase casa si sa stea intr-un apartament cu copiii si nepotii sai, nimeni sa nu staruiasca! Se va simti incomod, va avea impresia ca deranjeaza, de aceea este mult mai bine sa i se rezerve un loc la un azil de batrani unde sa se simta implinit pe deplin si unde poate da un sens adevarat batranetii sale.

Cum s-ar putea desfasura o zi din viata unui bunic la azil?

Se trezeste dimineata intr-o camera perfect curata. Geamurile stralucesc si bunicul poate vedea pomii din gradina infloriti sau cum cad frunzele, in functie de anotimp. Se va putea uita la semnele toamnei fara ingrijorare pentru ca aici va avea mereu de toate, fara sa se intereseze de lemne de foc, de provizii pentru iarna! Daca afara ninge, nu se va gandi ca trebuie sa iasa si sa faca partie, ci se va bucura ca un copil. Cu ochii mintii se va revedea la sanie pe derdelus.

Dar nu poate sta la nesfarsit in pat, oricat de moale ar fi salteaua si curata lenjeria, fiindca trebuie sa mearga la baie, sa se aranjeze si apoi sa ia micul dejun. Micul dejun reprezinta un moment solemn pe care oricine l-ar dori.

In sala restaurantului curata se serveste cea mai buna mancare si se poate sta la masa cu oameni veseli si placuti.

Nu trebuie ca vasele sa fie puse in masina de spalat vase dupa ce micul dejun a fost servit sau spalate manual. De lucrurile acestea se ocupa personalul.

O plimbare in gradina dupa masa de dimineata nu strica. Gradina este spatioasa si bine ingrijita si umple sufletul  cu energie pozitiva. Cel putin 15 minute de plimbare pentru explorarea frumusetii fiecarui anotimp! Chiar si cand ploua incet ca suspinele unui copil sunt batranei care se plimba prin ploaie cu umbrelele deschise sau ridica fetele catre cer sa simta stropii de ploaie, asa cum isi dorea pacientul englez cand nu se mai putea misca din pat.

Bunicii aflati sub tratament, inainte de a iesi afara trec sa li se administreze pastilele. Daca uita, sunt strigati de personal, fiindca ingrijirea rezidentilor este pe primul plan. Poate urma gimnastica medicala sau participarea la atelierul de pictura/de origami sau un joc de carti sau de table in sala special amenajata.

Orele trec repede aici, nimeni nu se plictiseste. La biblioteca se duc cei studiosi, la ateliere cei priceputi care iubesc arta, la sala cei care iubesc sportul si au nevoie de recuperare. La masa de pranz rasfatul creste, fiindca mancarea este diversa, multa si satioasa. Cine doreste sa doarma dupa-amiaza doua ore este liber sa faca acest lucru, dar pentru persoanele active se gasesc activitati tot timpul.

Rufele murdare sunt luate, spalate si calcate, apoi sunt asezate in dulap, lenjeriile de pat din bumbac de calitate superioara sunt spalate si ele la 2-3 zile.

In camere miroase a curat, pe masa este o vaza cu flori, la baie apa calda nu lipseste, iar temperatura din dormitoare este optima, indiferent de anotimp. Aici nu vin facturile una dupa alta, toata lumea este multumita si linistita.

De sarbatori, la mesele festive este multa veselie si este adus si un duhovnic care sa aiba grija de sufletele rezidentilor.

Nici aniversarile bunicilor nu sunt uitate, ci sunt marcate prin tortul clasic si multe alte surprize.

Seara si cina este un prilej de multumire. Simplul fapt ca sala este plina, ca se poate discuta, ca bunicii nu depun eforturi pentru nimic aduce multa lumina si liniste in suflete.

Lumea care viziteaza azilul cu scopul de a-si rezerva un loc sau de a asigura viitorul unui bunic sau al unui parinte se intreaba cum de aceasta institutie este organizata la superlativ. Nicio bresa in functionarea ei, serviciilor de calitate premium nu li se poate gasi niciun cusur!

Raspunsul este simplu: la inceput, acest azil a fost pus la punct din iubire pentru o persoana draga care a avut nevoie de el, apoi s-a dezvoltat din iubire fata de toti bunicii care nu au cu cine sta in casele lor si se simt depasiti de tehnologie si nu mai au nici putere.

La azil este racoare in camere, mediu placut, acasa ar fi trebuit sa infrunte canicula pentru o paine si o sticla de apa, ar fi fost umiliti cu completarea formularelor pentru rezolvarea unor probleme adiministrative.

Este umilitor pentru un batran sa nu vada toate casutele formularului, sa nu il poata completa citet, iar functionarul sa il certe.

Oare de ce un astfel de comportament fata de bunici? Cei care traiesc ar trebui sa fie empatici, fiindca de batranete nu scapa nimeni!

De 8 ani portile acestui azil care iubeste batranii si ii ingrijeste cu toata responsabilitatea sunt deschise si ii asteapta sa le ofere batranetea fericita pe care o merita.