Vinuri rosii dulci pe care trebuie sa le ai
Cine iubeste vinul dulce nu are prea multe optiuni la dispozitie intrucat acesta nu este atat de popular ca cele seci spre exemplu. Totusi, sunt cateva optiuni pe care orice impatimit ar trebui sa le descopere. Noi am ales cateva care ne-au placut si care au toate sansele sa va cucereasca de la primul pahar.
La crearea vinurilor, uneori, vinificatorii opresc procesul de fermentare, astfel incat drojdiile sa nu transforme zaharul natural al strugurilor in alcool, obtinand pe aceasta cale vinuri mai dulci. In schimb, in cazul vinurilor spumante, acestia supun vinul fermentat la o a doua fermentare, moment in care adauga zahar. Vinurile rosii si cele albe dulci sunt foarte asemanatoare in privinta procesului de obtinere.
Daca iubesti vinul rosu dulce cu bule, atunci Lambrusco este pentru tine. Originar din Italia, acest vin are, de regula, gust de afine, cirese, fructe rosii si violete. Aciditatea este de nivel mediu, iar concentratia de taninuri este redusa.
Cei care prefera vinurile rosii dulci corpolente se pot orienta tot catre Italia. Dolcetta este un vin dulce care aminteste prin gustul sau de prune, piper negru sau mure, avand un nivel slab de aciditate si taninuri. Pentru ca face parte din familia celor mai corpolente, acestea isi evidentiaza mai mult gustul fructat decat dulceata, fiind o alternativa ideala pentru cei care vor vinuri nu foarte dulci.
Iubitorii vinurilor germane pot alege Dornfelder, un vin rosu dulce care poate sa cucereasca pe oricine. Totusi, il putem intalni atat sec, cat si demisec sau demidulce si, de regula, are o concentratie scazuta de alcool si este plin de arome fructate. Prin gustul sau aminteste de cirese si mure completate cu condimente picante. Atat aciditatea, cat si nivelul de taninuri se pastreaza la valori medii.
Si Beaujolais Nouveau poate fi o optiune pe care iubitorii vinurilor dulci merita sa o aiba in vedere. Acest vin frantuzesc este renumit pentru faptul ca se obtine de la zero in decurs de numai 60 de zile. Este fructat, cu un nivel scazut de taninuri, dar o aciditate ridicata si duce cu gandul la fructe confiate, smochine, banane si chiar guma de mestecat.
Cu toate ca Beaujolais Nouveau este obtinut din struguri Gamay, vinul Gamay este diferit datorita modalitatilor in care se produce. Astfel, daca esti in cautarea unui vin usor corpolent si fructat, atunci acesta poate fi biletul castigator. Are gust de rodie si mure, nivelul de aciditate este ridicat, iar taninurile sunt moderate.
Cine prefera un vin autentic romanesc se poate orienta catre Cabernet Sauvignon din gama Origini. Acesta este unul dintre vinurile de top ale Cramei Budureasca si cucereste prin culoarea sa rubinie. Este dens, structurat si cucereste cu aromele sale de mure zemoase, ardei si note fine de piper. Gustul predominant de mure si afine este completat de aromele de ciocolata. Este un vin de desert care poate fi savurat ca atare, insa poate fi servit si impreuna cu prajituri din ciocolata sau fructe.
Pentru obtinerea sa, strugurii de Cabernet Sauvignon se culeg tarziu, la final de noiembrie, astfel incat sa aiba timp sa acumuleze pe cale naturala o cantitate mare de zahar. Vinul a fost maturat pentru o perioada de circa 12 luni in baricuri de stejar romanesc si frantuzesc in vederea obtinerii complexitatii dorite. Pentru evidentierea tuturor calitatilor sale, se recomanda servirea la o temperatura intre 15 si 17 grade.
Vin rosu dulce de cea mai buna calitate se gaseste in magazinul online al Cramei Budureasca, locul in care oricine are toate sansele sa descopere noul preferat.