Testament: cum să scrii ultimele tale dorințe?
Moartea este un fapt de necontestat și pentru că știi acest lucru, e clar că este mai eficient să o iei în calcul și să te gândești la cum poți să ajuti tu în ceea ce privește acel moment: fie că vorbim de un testament, de servicii funerare sau orice altceva legat de acest subiect.
Testamentul îți poate pregăti succesiunea și poate organiza cum să îți împarți proprietățile. Este în continuare cel mai bun mod de a te proteja, mai ales pentru cei necăsătoriți.
De ce să scrii un testament?
Un testament este un document în care o persoană cu vârsta deplină ia decizii și specifică dorințele sale pentru perioada următoare morii sale.
Prin aceste testament, este posibil să:
- organizezi distribuirea activelor tale și să desemnezi beneficiarii (soț, partener, partener de coabitare, copil, prieten sau asociație) în limitele a ceea ce permite legea;
- să numești unul sau mai mulți executori responsabili de asigurarea executării corecte a ultimelor tale dorințe;
- să soluționezi problemele personale: indică persoana care va fi responsabilă de îngrijirea copiilor tăi în caz de deces accidental;
- să îți organizezi înmormântarea apelând la servicii funerare;
- să specifici poate dacă ar trebui să lași moștenire științei corpul tău.
Care sunt avantajele unui testament autentic?
Există mai multe forme de testament de a face față tuturor situațiilor. Cu toate acestea, testamentul autentic este cel mai sigur.
Înființat de un notar în prezența a doi martori sau a unui al doilea notar, testamentul autentic trebuie semnat de testator.
Notarul îl scrie el însuși după dorința clientului său. Apoi o citește și toată lumea o semnează (cu excepția clientului dacă nu este în măsură să o facă). Testamentul autentic este un mijloc eficient de a asigura respectarea formelor cerute de lege (în special în ceea ce privește conținutul actului). Ca atare, validitatea acestui document poate fi foarte rar pusă sub semnul întrebării.
În ce cazuri este obligatoriu testamentul autentic?
- dacă testatorul nu poate scrie sau dacă nu mai este în stare fizică să o facă (vârstnici sau cu dizabilități, de exemplu),
- dacă testatorul dorește să-și lipsească soțul supraviețuitor de dreptul său de viață la domiciliu.
- când vrei, prin testament, să recunoști un copil natural a cărui existență ai dorit să o păstrezi ascunsă.
- dacă testatorul nu vorbește limba română,
- dacă testatorul poate scrie în română, dar tace.
- și, în cele din urmă, dacă testatorul nu poate vorbi, auzi, citi sau scrie.