Tehnici de fizioterapie si alte tipuri de tratamente utilizate in fractura de clavicula

Fractura de clavicula este una dintre leziunile care afecteaza cel mai mult aceasta parte a schletului nostru si, din cauza locatiei sale, afecteaza functionalitatea umarului. Prin urmare, este o problema care, atunci cand este prezenta, genereaza multiple limitari. In plus, lucrurile se pot agrava atunci cand nu s-a efectuat un tratament medical si de fizioterapie adecvat și cand nu se poarta un corset clavicula indicat de personalul de specialitate. Din cauza frecventei acestei probleme in randul populatiei generale, este necesar ca oamenii sa cunoasca exact exercitiile si tehnicile cele mai utilizate de catre kinetoterapeut pentru ameliorarea simptomelor si pentru restabilirea functiei zonei.

Fractura de clavicula este o leziune comuna, in special la copii si adulti tineri. Clavicula conecteaza partea superioara a sternului cu omoplatul. Unele cauze comune ale fracturilor de clavicula sunt caderile, leziunile sportive si leziunile din traficul rutier. Bebelusii isi pot fractura uneori clavicula in timpul procesului de nastere.

In cazul unei fracturi de clavicula, trebuie sa solicitam imediat asistenta medicala. In cele mai multe cazuri, se vindeca bine cu gheata, medicamente pentru durere, un corste pentru imobilizare, terapie fizica si in timp. O fractura mai complicata poate necesita o interventie chirurgicala pentru realiniarea osului fracturat si placi de implantare, suruburi sau tije in os pentru a-l mentine pe loc in timpul vindecarii.

Care sunt obiectivele fizioterapiei in fractura de clavicula?

Tehnicile de kinetoterapie aplicate cuprind un set de tehnici si metode care se concentreaza pe reducerea tuturor acelor simptome si semne care pot afecta intr-un fel sau altul miscarea fiziologica a unei regiuni a corpului si, mai precis, apartinand sistemului musculo-scheletic. Astfeld e tehnici sunt desoebit de indicate in fracturile de clavicula, despre care se stie ca genereaza dureri, inflamatii si restrictii in mobilitatea articulatiilor umarului.

Reabilitarea in urma fracturii de clavicula include un set de obiective care se concentreaza pe recuperarea functionala a bratului si umarului. Prin urmare, obiectivele sunt axate pe imbunatatirea calitatii vietii, care se realizeaza prin respectarea urmatoarelor etape:

-Ameliorarea durerii si a edemului.

-Mareste raza miscarii articulatiei, restransa prin imobilizare cu ajutorul unui corset in primele saptamani.

-Intareste muschii care se afla in zona umarului.

-Evitarea complicatiilor respiratorii cauzate de modificari in functionarea structurilor din apropiere.

-Cresterea mobilitatii bratelor si umerilor.

-Evita aderarile si restrictiile in fascia.

-Reduce riscul de complicatii precum tromboza venoasa profunda, slabiciune musculara, atrofie si rigiditate articulara.

Ce exercitii sunt indicate in fractura de clavicula?

Fracturile de clavicula rerpezinta un tip de leziune care afecteaza miscarea umarului. De aceea multe dintre exercitiile sale vizeaza mobilitatea articulatiei si a bratului in general, astfel ca printre cele mai utilizate sunt:

Exercitii cu contractii izometrice

Contractiile izometrice sunt acele actiuni in care se mentine aceeasi lungime a muschiului, in timp ce fibrele tesutului se contracta, deci sunt indicate in general in stadiile incipiente ale leziunii osoase.

Exercitii pendulare

Cand exista durere si inflamatie, structurile care alcatuiesc articulatia tind sa-si piarda mobilitatea ca mecanism de protectie, astfel incat exercitiile pendulare pot ajuta la eliberarea capsulei articulare, datorita actiunii gravitatiei.

Exercitii de intarire a muschilor bratelor si umerilor

Dupa primele saptamani de imobilizare cu ajutorul unui corset ar trebui sa inceapa reabilitarea, precum si exercitiile de intarire a tuturor muschilor, inclusiv a celor localizati in membrul contralateral, intrucat acestia vor fi cei care vor suporta sarcina in prima etapa a fracturilor.

Exercitii de respiratie

Desi procesul de respiratie nu depinde direct de clavicula, atunci cand exista leziuni ale cavitatii toracice, miscarea normala care are loc la inhalare si expirare poate ajunge sa fie afectata, deci activitati care lucreaza asupra muschilor respiratori.

Ce tehnici sunt folosite pentru ameliorarea durerii la fracturile de clavicula?

Tratamentul de kinetoterapie, pe langa faptul ca include exercitii specializate in procesul de reabilitare, foloseste si tehnici axate pe ameliorarea durerii pentru a progresa cu recuperarea si cu activitatile.

Deci, dintre cele mai utilizate tehnici in tratament putem evidentia:

Masaje circulatorii si drenaj limfatic manual. Acestea urmaresc eliminarea lichidului acumulat in zona, prin stimularea sistemului limfatic si a circulatiei.

Automasaj pe muschii spatelui. Acesta pot ajuta la eliminarea tensiunilor musculare care sunt create ca mecanism de protectie impotriva fracturilor.

Amplasarea compreselor reci. Folosirea frigului s-a dovedit a fi eficienta in reducerea durerii si a inflamatiei in timpul etapei acute.

Masaj cicatrici. Desi nu este indicat direct pentru tratarea durerii, urmareste eliminarea aderentelor si cu aceasta a disfunctiilor pe care leziunea le poate produce in tesuturi. Acest lucru se aplica numai atunci cand a fost efectuata o procedura chirurgicala pentru a repara osul.

Electroterapie. Utilizarea acestui tip de terapie poate ajuta la ameliorarea durerii, dar si  pentru a preveni atrofia.

Complicatii

Daca nu sunt efectuate tratamentele si terapiile de mai sus și nu este purtat un corset clavicular, atunci pot sa apara anumite complicatii. Acestea pot fi:

Leziuni ale nervilor sau vaselor de sange. Marginile zimtate ale unei clavicule rupte pot rani nervii si vasele de sange din apropiere. Trebuie solicitata imediat asistenta medicala daca este resimtita amorteala sau raceala in brat sau mana.

Vindecarea osoasa intarziata sau vindecarea osoasa slaba. O fractura severa de clavicula se poate vindeca lent sau incomplet. Vindecarea slaba a osului in timpul procesului de vindecare poate scurta osul.

Nodul pe os. Ca parte a procesului de vindecare, se formeaza un nodul osos acolo unde osul este fuzionat. Nodul este usor de vazut deoarece este aproape de piele. Majoritatea acestor noduli dispar in timp, dar unii sunt permanenti.

Osteoartrita. O fractura care implica articulatiile care conecteaza clavicula de omoplat sau de stern ar putea in cele din urma sa creasca riscul de artrita la acea articulatie.