Stiai ca acupunctura a fost foarte populara in timpul dinastiilor Jin, Nord, Sud (265-581A.D.)?

Acupunctura este o forma foarte veche de vindecare si se bazeaza pe filozofia taoista. Aceasta practica dateaza de la o traditie de peste 8.000 de ani.

Oamenii acestei perioade obisnuiau sa mediteze si sa observe fluxul de energie in si in afara corpului, precum si relatiile omului cu natura si universul. Cel mai cunoscut intelept a fost legendarul Fu Hsi, care a trait pe raul Galben in China cu aproximativ 8.000 de ani in urma.

Un observator perspicace al naturii, acesta a formulat prima linie a doua simboluri. Aceste simboluri reprezentau cele doua forte principale din univers, creatia si receptia. Aceasta dualitate a fost numita yin-yang si reprezinta baza teoriei si aplicarii medicinei chineze.

Fu Hsi a descoperit apoi ca atunci cand yin si yang se imbina, are loc o actiune creativa, o energie care da lumina Universului. El a considerat ca o trigrama este o figura cu trei linii compusa din linii yang complete si linii yin intrerupte. Oricare dintre aceste trigrame poate fi combinata cu orice alta trigrama pentru a forma o hexagrama cu sase linii. Si astfel, el a concluzionat ca sunt posibile 8×8 trigrame sau 64 de hexagrame ale I-Ching (Cartea Schimbarii). I-Ching-ul pare apoi sa modeleze gandirea omului si sa influenteze Medicina Chineza, care de atunci se bazeaza pe principiile filozofiei sale.

Societatea chineza timpurie a fost impartita in doua perioade: Vechea Epoca de Piatra (acum 10.000 de ani) si Noua Epoca de Piatra (acum 10.000-4.000 de ani). In timpul epocii vechi de piatra, cutitele erau facute din pietre si erau folosite pentru anumite proceduri medicale. In timpul Epocii Noii Pietre, pietrele au fost modelate din ace foarte fine si au servit ca instrument de vindecare. Au fost numite pietre „bian” – ceea ce inseamna piatra cu varfuri ascutite pentru tratarea bolilor. Multe pietre „bian” au fost excavate din ruinele chinezesti in perioada New Stone Age.

Cea mai importanta piatra de hotar din istoria acupuncturii a avut loc in perioada lui Huang Di sau Imparatul Galben (2697-2597). Intr-un dialog celebru intre Huang Di si medicul sau Qi Bo, ei au discutat despre intregul spectru al artei medicinei chineze. Aceste conversatii aveau sa devina textul monumental Nei Jing (The Yellow Emperors Classic of Internal Medicine).

Nei Jing este cea mai veche carte scrisa despre medicina chineza. A fost compilat in jurul anilor 305-204 i.Hr. si consta din doua parti:

  1. The Su Wen (Intrebari simple) – 9 volume – 81 de capitole.

Su Wen prezinta anatomia si fiziologia, etiologia bolilor, patologia, diagnosticul, diferentierea sindroamelor, prevenirea, yin-yang, cele cinci elemente etc., precum si relatia omului cu natura si cu cosmosul.

  1. Ling Shu (Pivotul Miraculos, Axa Spirituala) – 81 de capitole.

Accentul lui Ling Shu a fost pe acupunctura, descrierea meridianelor, functiile organelor zang fu, cele noua tipuri de ace, functiile punctelor de acupunctura, tehnicile de introducere a acului, tipurile de Qi, locatia celor 160 de puncte etc.

Hieroglifele au aratat dovezi ale acupuncturii si moxibustiei din jurul anului 1000 i.Hr., in timpul dinastiei Shang. Ace de bronz au fost gasite in sapaturile ruinelor, dar pietrele „bian” au ramas forma principala de ace.

In perioada 421-221 i.Hr., acele de metal au inlocuit pietrele „bian”. Patru ace de aur si cinci de argint au fost gasite intr-un mormant antic datand din 113 i.Hr. Inregistrarile istorice noteaza ca multi medici practica acupunctura in aceasta perioada. Un alt reper istoric al acestui timp a fost elaborarea Nan Jing (Cartea intrebarilor dificile). Nan Jing discuta cinci elemente de teorie, diagnostic, opt meridiane suplimentare si alte subiecte importante.

Din 260-265 d.Hr., celebrul medic Huang Fu Mi a organizat toate textele literaturii antice in Metode clasice de acupunctura si moxibustie. Textul din douasprezece volume descrie 349 de puncte de acupunctura. Este organizat in conformitate cu teoria zang fu, qi si sange, canale si colaterale, puncte de acupunctura si aplicare clinica. Aceasta carte este considerata unul dintre cele mai influente texte din istoria medicinei chineze. Acupunctura a fost foarte populara in timpul dinastiilor Jin, Nord, Sud (265-581A.D.) si acest fapt este binecunoscut.

Acupunctura a fost foarte populara in timpul dinastiei Jin (265-581 i.Hr.). Si in generatiile familiei Xu Xi eistau experti in arta acupuncturii. In aceasta perioada, texte importante au evidentiat cunoasterea si aplicarea acupuncturii.

Acupunctura a avut o mare dezvoltare in timpul dinastiei Sui (581-618) si Tang (618-907). La cererea Guvernului Tang (627-649 d.Hr.), celebrul medic Zhen Quan a revizuit texte si diagrame importante despre acupunctura. Un alt medic celebru al vremii, Sun Simio, a scris Qianjin Yaofang (650-692). Acest text include date de la diversi savanti in acupunctura.

In aceasta perioada, acupunctura a devenit o ramura speciala a medicinei, iar practicienii au fost numiti apoi acupunctori. Au aparut scolile de acupunctura si practica in acupunctura a devenit parte a sistemului medical imperial.

In timpul dinastiei Song (960-1279), celebrul medic Wang Weiyi a scris The Illustrated Handbook on Acupuncture Points and Moxibustion. Cartea a inclus descrierea a 657 de puncte. De asemenea, a turnat doua statui de bronz cu meridianele si varfurile care au fost gravate in scop didactic.

Dinastia Ming (1568-1644) a fost o perioada de iluminare pentru progresul acupuncturii. Multe alte evenimente au avut loc in aceasta perioada:

  1. Revizuirea textelor clasice;
  2. Rafinarea tehnicilor de Acupunctura;
  3. Dezvoltarea acelor de moxa pentru tratament indirect;
  4. Dezvoltarea punctelor suplimentare in afara meridianelor principale;
  5. Lucrarea enciclopedica de 120 de volume Principiul si practica medicinei a fost scrisa de celebrul medic Wang Gendung;
  6. In 160, Yang Jizhou a scris Zhenjin Dacheng (Principii de acupunctura si moxibustie). Acest mare tratat despre acupunctura a intarit principiile lui Nei Jing si Nan Jing.

Este farte avantajos pentru cei care doresc sa se elibere de stres sa apeleze la tradtionala metoda oferita de acupunctura la acupuncturabucuresti.ro!