Simptomele unui electromotor defect

Electromotorul, cunoscut si sub numele de demaror, este un component esential al sistemului de pornire al unui vehicul. Acesta este responsabil pentru initierea miscarii motorului prin rotirea arborelui cotit pana cand motorul poate functiona singur. Un electromotor defect poate cauza probleme serioase si poate lasa vehiculul imposibil de pornit.

 1. Motorul nu porneste

Unul dintre cele mai evidente simptome ale unui electromotor defect este incapacitatea vehiculului de a porni. Cand intorci cheia in contact si nu se intampla nimic sau auzi doar un clic, este un semn clar ca electromotorul ar putea fi defect. Acest simptom poate fi cauzat de mai multe probleme, inclusiv o baterie descarcata, dar daca bateria este in regula, probabil ca electromotorul este sursa problemei.

 1. Zgomote neobisnuite

Zgomotele neobisnuite atunci cand incerci sa pornesti motorul pot indica un electromotor defect. Aceste zgomote pot include:

 • Un clic rapid: Acest zgomot indica de obicei ca electromotorul incearca sa functioneze, dar nu primeste suficienta energie pentru a roti motorul. Acest lucru poate fi cauzat de un electromotor defect sau de o conexiune slaba.
 • Un zgomot de macinare: Daca auzi un zgomot de macinare atunci cand incerci sa pornesti motorul, acest lucru poate indica faptul ca dintii rotii dintate a electromotorului sunt uzati sau deteriorati. Aceasta inseamna ca electromotorul nu se poate angaja corect cu volanta motorului.
 • Zgomote de suierat: Un zgomot de suierat sau de frecare poate indica probleme cu rulmentii electromotorului, ceea ce poate duce la o functionare ineficienta si eventual la defectarea completa a acestuia.
 1. Pornire lenta a motorului

Daca motorul porneste mai greu decat de obicei sau are nevoie de mai multe incercari pentru a porni, aceasta poate fi un semn al unui electromotor slabit. Pe masura ce electromotorul imbatraneste, acesta poate pierde capacitatea de a genera suficienta putere pentru a porni motorul in mod eficient. Poti inlocui componenta stricata cu un electromotor Mitsubishi.

 1. Miros de ars

Un miros de ars in timpul incercarii de a porni vehiculul poate indica o problema serioasa cu electromotorul. Acest miros poate fi cauzat de supraincalzirea componentelor electromotorului din cauza unui scurtcircuit intern sau a unei probleme mecanice. Daca simti un miros de ars, este important sa opresti imediat incercarile de a porni motorul si sa soliciti asistenta profesionala.

 1. Probleme electrice intermitente

Problemele electrice intermitente, cum ar fi farurile care palpaie sau functioneaza intermitent, pot fi un simptom al unui electromotor defect. Un electromotor defect poate crea un scurtcircuit sau poate consuma prea multa energie, afectand astfel alte componente electrice ale vehiculului.

 1. Indicatorul de baterie

Desi un indicator de baterie aprins pe bord nu indica neaparat o problema directa cu electromotorul, poate fi un semn ca ceva nu este in regula cu sistemul electric al vehiculului, inclusiv cu electromotorul. Este important sa verifici atat bateria, cat si electromotorul pentru a identifica cauza problemei.

Ce sa faci daca suspectezi ca electromotorul este defect

 • Verifica bateria: Inainte de a concluziona ca electromotorul este defect, asigura-te ca bateria este incarcata si functioneaza corect. O baterie descarcata sau defecta poate cauza simptome similare cu cele ale unui electromotor defect.
 • Verifica conexiunile: Asigura-te ca toate conexiunile electrice sunt stranse si curate. Conexiunile slabe sau corodate pot impiedica electromotorul sa primeasca suficienta energie pentru a functiona corect.
 • Consulta un mecanic: Daca ai verificat bateria si conexiunile si inca ai probleme, este timpul sa consulti un mecanic profesionist. Un mecanic poate testa electromotorul si poate identifica daca acesta este defect sau daca exista alte probleme in sistemul de pornire.
 • Inlocuieste electromotorul: Daca electromotorul este diagnosticat ca fiind defect, acesta trebuie inlocuit. Inlocuirea unui electromotor poate fi o reparatie costisitoare, dar este esentiala pentru functionarea vehiculului.

Electromotorul este o componenta esentiala pentru functionarea oricarui vehicul. Recunoasterea simptomelor unui electromotor defect si luarea masurilor adecvate poate preveni probleme mai grave si poate asigura ca vehiculul tau functioneaza eficient si fiabil. Daca observi oricare dintre simptomele mentionate mai sus, nu intarzia sa verifici si sa intretii electromotorul pentru a evita situatii neplacute pe drum.