Palatul culturii din Tg. Mures

Turistii care viziteaza Targu Mures, nu pot rata Palatul Culturii, o cladire plina de istorie. Alaturi de toate celelalte obiective istorice si culturale ale orasului, Palatul completeaza imaginea orasului si reprezinta un loc accesat de turisti de toate varstele, inclusiv de grupurile de elevi sau studenti care vin aici in excursii.

Istoria Palatului Culturii din Targu Mures

Palatul Culturii este situat in centrul orasului Targu Mures si este una dintre cele mai importante cladiri din oras. Inca de la infiintare, cladirea a gazduit principalele evenimente culturale ale orasului, iar de-a lungul timpului, cladirea adaposteste un cinematograf, biblioteca, galerie, sala de concerte. Palatul s-a construit intre 1911 si 1913, cand Bernády György era primar. Conform Scolii Lechneriane, cladirea a fost construita dupa proiectele a doi arhitecti foarte importanti: Komor Marczell si Jakab Dezso. Palatul este impunator atat in ​​interior, cat si in exterior.

In 1907, la aniversarea a 40 de ani de la urcarea la tron ​​a lui Francisc Iosif, Camera Deputatilor din Ungaria a votat pentru adoptarea unui proiect de lege pentru construirea de palate culturale in cateva orase mari din Transilvania. Scopul acestei masuri este de a concentra puterea culturala maghiara si de a asimila prin cultura toate clasele sociale din Transilvania. Implementarea proiectului a fost incredintata ministrului maghiar al Religiei si Educatiei Publice de atunci, contele Adalbert Aboni. Una dintre primele astfel de cladiri construite a fost Palatul Culturii Mures, care a fost inceput in 1911 si finalizat in 1913.

Dupa ce a fost finalizat, palatul era format dintr-o biblioteca, o sera, un muzeu etnografic, o scoala de limbi straine, o sala de concert si sali de sedinte. La exterior, palatul este decorat cu mozaicuri si basoreliefuri din bronz si piatra, fresce si vitralii, de o adevarata valoare artistica. Partile decorative ale palatului reprezinta diverse scene din viata lui Sackler si au fost manipulate de cei mai buni artisti maghiari, printre care: Körösfai K. Aladár, Roth Micsa si Nagy Alexandru. Costul total al palatului, inclusiv mobilier artistic, instalatii si decoratiuni, a costat 2.345.000 de coroane.

In interior, in Sala Oglinzilor, exista doua seturi de trei oglinzi mari de cristal si douasprezece vitralii viu colorate ocupa tot peretele din strada. In 1914, la Expozitia de Arte Decorative din San Francisco, s-au propus vitralii pentru a reprezenta Europa, dar din cauza izbucnirii Primului Razboi Mondial au fost trimise doar schite ale acestora, care au fost si recompensate. In desfasurarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, vitraliile au fost depozitate in subsolul cladirii pentru protectie.

Arhitectura interioara a cladirii este impresionanta. Se poate vedea expozitia Nagy Imre, sala oglinzilor, sala de spectacole. De asemenea, comunicarea cu personalul este una foarte buna. Programul de pe site este mereu actualizat, iar galeria de arta romaneasca poate aduce cele mai frumoase amintiri. Ca si turist, nu se pot evita cele mai obiective turistice Mures.

De la cladire pana la interior, totul este spectaculos. Program de vizitare, de marti pana vineri intre orele 9.00-16.00, sambata si duminica: 9.00-14.30, inchis in zilele de luni si de sarbatorile legale. Unele showroom-uri pot fi inchise ocazional pentru diverse lucrari de intretinere. Bilete de intrare: standard 14 lei, elevi, studenti 3 lei, pensionari 6 lei, gratuit pentru persoanele cu dizabilitati.

Ce se poate vizita in pretul biletului sunt: Sala mare, holul si scarile, Sala Mica, Sala Oglinzilor, Sala Bernády, Sala Dandea, Sala Secession, Galeria Permanenta de Arta Romaneasca Moderna, Galeria Permanenta de Arta Clasica Maghiara, Galeria Ion Vlasiu, Galeria Donaaia Elisabeta si Gheorghe David, Galeria Dósa Géza si expozitiile temporare.