Licente de navigatie: de care aveti nevoie pentru barca voastra?

Licentele de navigatie sau calificarile nautice de agrement sunt documentele oficiale care autorizeaza proprietarul acestora sa guverneze navele care nu au obiective comerciale.

Toate licentele au in comun existenta unei proceduri de obtinere a acestora. Consta de obicei dintr-un examen teoretic si un examen practic sau un anumit numar de ore de practica in functie de Comunitatea Autonoma in care este procesat.

Este esential sa ai o asigurare de barca care sa acopere raspunderea civila pentru orice eveniment neprevazut pe mare.

Detinerea unei licente de navigatie este adesea o cerinta esentiala pentru a guverna o ambarcatiune de agrement. Cu toate acestea, nu toate sunt la fel: licenta de care vom avea nevoie va depinde de mai multi factori, precum barca pe care o vom folosi si traseul pe care vrem sa o facem.

In aceasta postare trecem in revista principalele licente de navigatie in vigoare in statul spaniol si indicam cerintele pentru obtinerea acestora si puterile pe care le acorda pentru navigatia de agrement.

Licentele de navigatie sau calificarile nautice de agrement sunt documentele oficiale care autorizeaza proprietarul acestora sa guverneze navele care nu au obiective comerciale. Acestea se pot obtine la cursuri Skipper Academy, unde partecipantii au ocazia sa aleaga clasele: C, D, S, in functie de nivelul de pregatire si de nevoile acestora

Diferitele tipuri de licente de navigatie au aceleasi reglementari, care reglementeaza calificarile nautice pentru guvernarea ambarcatiunilor de agrement. Diferentele dintre licentele de navigatie se regasesc in cerintele si puterile acestora. Aceasta inseamna ca, in functie de barca de agrement pe care dorim sa o folosim si de durata turului nostru, vom avea nevoie de o licenta cu puteri mai mult sau mai putine.

In plus, calificarile nautice de agrement nu sunt de natura profesionala si sunt autorizate exclusiv sa guverneze ambarcatiunile de agrement si jet-ski-urile sub pavilion sau inmatriculate si inregistrate in Romania, al caror scop este pentru activitati de agrement sau, dupa caz, care permit calificarile anexate. Nu se pot desfasura activitati comerciale de transport de marfuri sau pasageri si nici pescuit non-sportiv. Absolventii profesionisti pot exercita in ambarcatiunile de agrement atributiile pe care le confera titlul lor profesional.

Exista doua exceptii de la necesitatea unui titlu pentru a naviga. Prima este navigatia prin rauri si mlastini cu barci de 2,5 metri lungime, care ca regula generala nu necesita autorizatie, desi necesita o declaratie responsabila.

A doua exceptie este utilizarea barcilor cu motor de pana la 5 metri lungime si a barcilor cu vele de 6 metri, care nu necesita licenta nautica. Desigur, exista anumite limite pentru utilizarea barcilor fara licenta: jet-skiurile necesita o licenta si trebuie sa navigati in timpul zilei pana la maximum doua mile marine de port sau port.

Toate licentele au in comun existenta unei proceduri de obtinere a acestora. Consta de obicei dintr-un examen teoretic si un examen practic sau un anumit numar de ore de practica in functie de Comunitatea Autonoma in care este procesat. Dupa cum este logic, cu cat atributiile sunt mai mari, cu atat va trebui studiat mai mult continut la examenul teoretic si vor trebui facute mai multe ore de practica.

In functie de caracteristicile ambarcatiunii si de ceea ce permit acestea, licentele de navigatie in vigoare in prezent sunt:

Autorizatii de federatie: Desi nu sunt licente in sens strict, sunt necesare autorizatii de federatie pentru a naviga pe timp de zi in zonele stabilite de Capitania Maritima. Se pot folosi barci de agrement de pana la 6 metri lungime, cu o putere maxima de 40 kW.

Licenta sau Titlu de navigatie: Licenta pentru ambarcatiuni de agrement permite utilizarea jet-ski-urilor si a barcilor cu vele si cu motor de o lungime maxima de 6 metri pentru a naviga in timpul zilei. Limita de navigatie este de 2 mile marine. Pentru a obtine titlul de ambarcatiune va fi necesara sustinerea unui examen teoretic si practic intr-o federatie sau organizatie autorizata.

Obtinerea unei licente de navigatie este esentiala pentru a guverna ambarcatiunile de agrement, dar nu este singurul factor de care trebuie sa tinem cont daca vrem sa navigam. Siguranta este un aspect cheie al navigatiei, cu mult mai mult decat in alte forme de miscare, cum ar fi conducerea.

In acest sens, este esential sa ai o asigurare de barca care sa acopere raspunderea civila pentru orice eveniment neprevazut pe mare. De exemplu, acoperirea de asigurare a ambarcatiunii Plus Ultra Seguros ofera protectie impotriva daunelor materiale si fizice cauzate tertilor in timpul navigatiei, precum si instrumente de aparare juridica in cazul unui accident sau a unei cereri judiciare sau extrajudiciare.

Desi asigurarea obligatorie este esentiala, a avea o polita pentru barca ta are si alte avantaje. Acoperirile complementare va permit sa extindeti sfera de protectie in timpul utilizarii ambarcatiunii voastre de agrement: de la asistenta nautica si remorcare in caz de avarie pana la despagubiri pentru daune produse efectelor personale in caz de accident sau furt. Obtinerea unei licente de navigatie este adesea un proces lung care necesita pregatire si efort. Din acest motiv, nu este de mirare ca ne grabim sa ne punem in practica cunostintele odata autorizati sa navigam cu o barca de agrement.

Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca siguranta este pe primul loc, iar garantarea acesteia necesita o acoperire care sa ne protejeze in circumstante nefavorabile. Protectia barcii noastre prin asigurarea barcii este un aspect fundamental al navigatiei de agrement. Este o placere sa navighezi!