Ingrijirea unghiilor – ce dezvaluie unghiile despre sanatate

Daca unghiile sunt casante, aschiate sau despicate, apar santuri sau decolorari, nu se datoreaza intotdeauna lipsei de ingrijirea unghiilor. Adesea este, de asemenea, un semn ca ceva nu este in regula in organism.

Mainile si unghiile bine ingrijite nu sunt doar o imagine, ci si o reflectare a starii de sanatate. Numeroase influente externe si stresul zilnic pot duce la modificari ale unghiilor, dar majoritatea sunt inofensive (cum ar fi decolorarea unghiilor cauzata de agenti de curatare, fumat, lac de unghii sau substante chimice). Cu toate acestea, exista si modificari ale unghiilor care se bazeaza pe tulburari interne. Cauzele pot include tulburari metabolice, boli ale pielii si tiroidei, deficiente sau infectii. De aceea, unghiile dau o multime de indicatii clare ale starii fizice actuale.

Unghiile fragile si moi sunt un semn al lipsei de vitamine si minerale (in special fier, vitaminele A si B, biotina si calciu). Cu toate acestea, alergiile, tulburarile digestive sau circulatorii, precum si bolile tiroidei si ale pielii pot fi identificate si prin unghiile crapate, deformate si lipsite de stralucire. Lipsa de silice este adesea responsabila pentru acest lucru. Uneori, o tiroida subactiva poate fi motivul pentru acest lucru. Dar influentele externe, cum ar fi agentii de curatare agresivi, cantarea unui instrument, sarcinile mecanice, lacul de unghii sau stresul profesional pot duce la aschierea unghiilor.

oneband.ro

Fisurile longitudinale indica lipsa de vitamina H in organism. In plus, dungile verticale fragile pot indica si tulburari hormonale. Adesea este doar o deficienta de zinc, dar poate fi si primele semne de psoriazis. In plus, santurile transversale apar adesea dupa boli sau operatii. Ar putea exista infectii sau otraviri in spatele brazdelor transversale vizibile (care nu mai cresc). Brazdele longitudinale nu sunt de obicei foarte pronuntate si apar adesea odata cu varsta.

De obicei, o tulburare de keratinizare inofensiva este responsabila. De asemenea, medicul poate concluziona din acest simptom ca exista o boala in zona gastrointestinala. De exemplu, inflamatia cronica a intestinului sau boala renala. Decolorarea albicioasa in forma de varf sau de banda este cauzata si de leziuni cauzate de manichiura excesiva sau deficienta de calciu.

Aceasta nu este doar o vanataie care va disparea in curand, dar o banda maro in unghie indica o slabiciune a rinichilor. Acul de brodat adancituri mari si rotunde in unghie (cum ar fi niste adancituri perforate) sunt modificari tipice ale unghiilor in eczeme, caderea circulara a parului si psoriazis. Ele apar din detasarea celulelor cornoase de pe suprafata unghiei.

Unghiile curbate insotesc boli precum malformatiile cardiace congenitale, anemia si tuberculoza. „Unghiile cu lingura” curbate spre interior, care au o adancime in forma de jgheab a placii unghiei si o fragilitate crescuta, sunt, pe de alta parte, un semnal pentru probleme gastrointestinale, tulburari circulatorii si deficit cronic de fier sau vitamine. Cu toate acestea, influentele externe, cum ar fi ranile mecanice, caldura umeda sau efectele chimice, pot duce la deteriorarea unghiilor. Aceste unghii mari si rotunjite apar de obicei in combinatie cu asa-numitele degete de toba.