Ghid de alegere a anvelopelor pentru un camion

Conducatorii de camioane stiu cat de important este ca alegerea anvelopelor sa fie facuta cu simt de raspundere. Iar daca esti nou in domeniu trebuie sa stii ca anvelopele sunt considerate o componenta esentiala atat pentru o buna functionare a camionului, cat si pentru deplasarea in siguranta a soferului si a marfii transportate.

De ce sa alegi anvelope camioane noi de cea mai buna calitate? In primul rand, un camion este un autovehicul comercial ce se deplaseaza pe distante mari, iar incarcaturile pe care acesta le transporta sunt, in cele mai multe cazuri, semnificative. Prin urmare, cauciucurile alese trebuie sa fie de calitate, astfel incat sa sustina in conditii optime greutatea camionului si a marfii transportate. Bineinteles, anvelopele trebuie sa respecte anumite standarde de calitate, precum: aderenta excelenta pe toate tipurile de carosabil, duritate ridicata, poluare fonica redusa si chiar sa contribuie la optimizarea consumului de carburant.

Fara dar si poate, un set de anvelope trebuie sa asigure o deplasare sigura si eficienta pe orice tip de carosabil. Esti in cautarea unor pneuri noi? Iata la ce sa fii atent ca sa alegi un produs care sa te ajute sa obtii toate beneficiile enumerate mai sus.

Tipul Anvelopei

Primul aspect pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand alegi un set de anvelope noi pentru camionul tau este reprezentat de tipul pneurilor. Mai precis, pe piata vei gasi mai multe tipuri de anvelope pentru camioane sau, mai exact, pentru autovehiculele de mare tonaj, si anume: de directie, trailer sau de tractiune.

Anvelopele de directie se folosesc pentru capul tractor si se vor monta pentru osia directionala pentru a asigura o aderenta eficienta. Ridurile acestor tipuri de pneuri trebuie sa fie foarte pronuntate, iar forma benzii de rulare trebuie sa fie adaptata pentru virare.

Anvelopele trailer se folosesc pentru remorca. Acestea trebuie sa fie mai tari pentru ca ele vor suferi cel mai mult in timpul virajelor, prin urmare nivelul de uzura va fi mult mai ridicat.

Anvelopele de tractiune se folosesc pentru puntea din spate a capului tractor. Ele trebuie sa fie optimizate in asa fel in cat sa asigure o aderenta ridicata, pentru a putea garanta transportarea incarcaturii in conditii maxime de siguranta.

Indicele de sarcina

Indicele de sarcina reprezinta greutatea maxima pe care producatorul o prevede pentru buna functionare a camionului. Acesta este reprezentat, de regula, prin doua sau trei cifre ce simbolizeaza greutatea maxima pe care anvelopa o poate sustine, atunci cand este umflata la presiunea recomandata. Bineinteles, trebuie sa stii ca acest indice de sarcina va avea valori diferite in functie de echiparea autovehiculului: fie cu anvelopa simpla, fie cu osie dubla.

Indicele de viteza

O anvelopa poate asigura un randament bun, doar daca este aleasa in functie de anumite aspecte si folosita in anumite conditii. Indicele de viteza reprezinta viteza maxima la care pneurile vor da randament in conditii normale de sarcina si presiune. Prin urmare, atunci cand alegi un set nou de anvelope trebuie sa ai in vedere si capacitatea si limitele de viteza ale camionului pe care il conduci.

Diametrul si dimensiunea anvelopelor

Fiecare autovehicul poate functiona in conditii optime doar cu anumite dimensiuni de anvelope, iar in cele mai multe cazuri doar cu o singura marime. Prin urmare, trebuie sa identifici diametrul si dimensiunea anvelopelor pentru o alegere corecta. Aceste informatii se afla in cartea tehnica sau pe flancul anvelopelor pe care le folosesti in acest moment. Specialistii in domeniu recomanda sa folosesti cauciucuri cu dimensiuni omologate, caci doar in acest mod poti evita orice tip de problema ce ar putea aparea atunci cand discutam de compatibilitate, asigurare ori chiar ITP.

Regimul de exploatare

Asa cum iti spuneam si mai devreme, un camion circula pe distante extrem de lungi. Iar de cele mai multe ori, drumurile pe care acesta circula nu sunt de fiecare data cele mai grozave. Prin urmare, pentru o alegere corecta este important sa ai in vedere si starea drumurilor pe care vei circula. Producatorii de anvelope au luat in calcul acest aspect si au dezvoltat doua tipuri de anvelope, si anume: anvelope destinate circulatiei pe autostrazi sau drumuri ce permit viteze mari pe distante lungi; si anvelope destinate circulatiei pe drumuri regionale sau chiar terenuri accidentate.

Conditiile meteo

Conditiile meteo nu trebuie deloc ignorate, caci in acest mod nu numai ca scapi de o amenzi destul de consistente, ci si de pericolul la care te expui atat pe tine, cat si incarcatura pe care o transporti in cazul in care alegi sa folosesti o anvelope de vara in sezonul rece.

Indicele de poluare fonica

Chiar daca acest aspect nu este unul chiar atat de important atunci cand conduci o masina mica, ocazional, atunci cand te deplasezi pe distante lungi si petreci majoritatea timpului tau conducand un autovehicul de mare tonaj, zgomotul produs de anvelope poate fi extrem de deranjant.

Bineinteles mai sunt si alte aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere pentru o alegere corecta, si anume: analizarea indicelui de randament pe carosabil ud, materiale din care este confectionata anvelopa si bineinteles pretul.

Nu uita ca o anvelopa aleasa in mod corect iti poate asigura o deplasare sigura. Nu te pune in pericol, alege o anvelopa de calitate astfel incat atat tu, cat si incarcatura pe care o transporti sa ajungeti in siguranta la destinatie, indiferent de conditiile de drum.