
Fii in fata celorlalti in toate privintele
Ca si firma, ne dorim sa obtinem atat o notorietate cat mai mare, in domeniul in care activam cat si in celelalte, parteneri, colaboratori si clienti de incredere, care sa ne aduca cat mai multe beneficii si prospecte de evolutie si dezvoltare. Exista insa si aspecte pe care le putem face noi insine pentru a ne imbunatati si in acest sens, a-i atrage pe cei mai buni, una dintre cele mai eficiente solutii fiind aceea ce obtinere a unei certificari ISO.
Certificarile ISO sunt de mai multe feluri sau mai bine spus, sunt diversificate, acoperind anumite aspecte legate de o afacere. Deci practic, se aplica firmelor, companiilor, institutiilor, in mare, persoanelor juridice. Fiind reguli cu carater universal, aplicarea lor se face la fel in orice firma si necesita acelasi schimbari si adaptari.
ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) reprezinta o organizatie internationala independenta si neguvernamentala ce dezvolta standarde pentru a asigura calitatea, siguranta si eficienta produselor, serviciilor si sistemelor diverse.
Certificarile ISO exista pentru diverse domenii, fiecare dintre ele avand standarde si criterii separate. Aceste certificari ajuta o companiie sa fie mai eficienta si sa imbunatateasca satisfactia clientilor. Contribuie la mentinerea relevantei produselor si serviciilor companiei. De asemenea, o data cu noi schimbari aduse standardelor si companiile care le au trebuie sa realizeze acele schimbari si mai mult de atat, este important ca acestea sa fie comunicate si clientilor.
Ce inseamna mai concret certificarea ISO 9001?
Certificatul ISO 9001 reprezinta standardul international pentru sistemul de management al calitatii si este folosit de companii pentru a controla calitatea produselor si serviciilor.
Aceasta certificare demonstreaza faptul ca o firma indeplineste standardele de calitate impuse de Organizatia Internationala de Standardizare. ISO 9001 impune companiei in cauza sa defineasca si sa urmeze un sistem de management al calitatii care este adecvat si eficient si totodata, sa identifice aspectele care pot fi imbunatatite iar in cele din urma sa ia masurile cele mai eficiente in acest sens.
Atunci cand competitia din domeniu devine tot mai intensa, standardul ISO 9001 confirma ca este posibil sa ne atingem in mod consecvent toate obiectivele stabilite. Certificarea minimizeaza riscurile clientilor nostri de a achizitiona un produs slab calitativ.
Beneficiile aduse de o certificare ISO 9001
Aceasta certificare vine cu o serie de avantaje atat pentru companie dar si pentru clientii ce utilizeaza produsele companiei precum si pentru parteneri, dupa cum urmeaza:
- Un nivel de satisfactie mai mare al clientilor;
- Respectarea cerintelor impuse sau dorite de anumiti clienti;
- Obtinerea increderii cat mai multor partenerilor de pe piata;
- Diferentierea de produsele si serviciile concurente;
- Aparitia de noi oportunitati de evolutie si dezvoltare;
- Adaugarea unui plus de valoare pentru companie;
- Atestarea calitatii actului managerial si progresul permanent al organizatiei;
De ce este importanta certificarea ISO 9001
Un prim si potrivit raspuns ar fi ca este importanta pentru buna functionare a unei companii sau organizatii ce cauta sa isi gestioneze intr-un mod mai eficient activitatea. Atestarea ISO nu priveste numai societatile comerciale, ci si institutiile administrative, spitalele sau institutiile de invatamint.
Pentru o cat mai mare eficienta, multe companii angajeaza consultanti ISO care sa ajute organizatia sa treaca cu bine prin acest proces. Un astfel de demers presupune si alocarea unui buget mai mare.
Cu toate acestea, pentru majoritatea companiilor acesta este una dintre cele mai viabile solutii de adoptat, datorita faptului ca nu au la dispozitie angajati care sa aiba experienta in domeniul certificarilor ISO.
Un sistem de management al calitatii ISO devine din ce in ce mai complex odata cu cresterea marimii companiei. Pe masura ce aceasta se dezvolta, din ce in ce mai multe persoane sunt implicate in acest proces si este asadar nevoie de mai multa instruire, mai multe formulare ce trebuie completate si mai multe inregistrari de date care trebuie efectuate.
Pentru marile companii solutia optima este sa angajeze un consultant ISO sau o persoana care este experimentata cu ISO avand in vedere ca o durata semnificativa de timp va fi necesara pentru a implementa un standard ISO, coordona si operationaliza un sistem de calitate. Pe de alta parte, ne poti alege pe noi si astfel obtii certificarea ISO fara stresul birocratiei si intr-un timp cat mai scurt. In schimb, pentru companiile ceva mai mici procesul de certifcare este unul mai simplu decat in cazul unei societati mari, putand fi efectuat de proprietarul companiei sau de un angajat existent, daca acestia sunt cel putin familiarizati cu standardele de calitate ISO si au cunostinte de managementul calitatii.
Prin obtinerea unei anumite certificari, precum ISO 9001, putem obtine in multe cazuri un mare avantaj in fata concurentei in ceea ce priveste alegerile pe care le fac clientii cat si posibilii colaboratori ce pot fi obtinuti. Fiecare dintre acestia pot impune sau pot avea diverse preferinte iar daca noi ca firma reusim sa le indeplinim, este mult mai probabil ca serviciile noastre sa fie cele alese iar in acest fel, sa putem obtine in timp aspecte pozitive care sa ne ajute mai usor si mai rapid sa ne dezvolta, sa obtinem un profit si sa devenim din ce in ce mai cunoscuti pe piata.
Desi necesita o abordare cat mai corecta, o investitie substantiala precum si o serie de reguli si aspecte ce trebuie respectate, prin obtinerea uneia sau mai multor certificari si mentinerea unui nivel ridicat al calitatii, sigurantei si comunicarii, vom obtine cat mai multi clienti multumiti si o promovare cat mai buna a produselor si serviciilor oferite. Reprezinta asadar o utilitate pe care si o firma mica trebuie sa o obtina in cel mai scurt timp de la creare.