De ce sunt persoanele în vârstă afectate de proastă dispoziție

Vârstnicii sunt adesea neînțeleși. Ei pot părea că sunt într-o dispoziție proastă sau că nu sunt deloc fericiți. Dar, de multe ori, adevărul este că starea lor de spirit și nivelul de fericire se pot schimba foarte rapid.

Ei pot fi supărați pentru că au probleme în a-și aminti lucruri sau pentru că nu se simt bine. De asemenea, pot fi supărați pentru că au avut o neînțelegere cu cineva sau pentru că nu se simt bine.

Este important să vă amintiți că părintele sau bunicul dumneavoastră poate avea așteptări diferite de ale dumneavoastră în ceea ce privește ceea ce îi face fericiți și modul în care își exprimă nefericirea. De exemplu, dacă părintele tău este supărat pentru că crede că ai întârziat la cină, s-ar putea să fie mai supărat de acest lucru decât ai fi tu dacă ai fi întârziat la o întâlnire cu șeful tău.

Persoanele în vârstă pot avea, de asemenea, dificultăți în a se exprima – acest lucru înseamnă că poate dura ceva timp până când vor explica de ce se simt așa cum se simt. Este important să le oferiți spațiul și timpul necesar pentru a vorbi despre sentimentele lor, dacă este posibil.

Este o situație dificilă pentru orice familie: ai o persoană dragă mai în vârstă care are nevoie de ajutor, faci tot posibilul să i-l oferi, dar nimic nu pare să funcționeze. Nu sunteți sigur ce să faceți în continuare.

Schimbările cu care se confruntă persoanele în vârstă pot stârni sentimente de furie

Aceștia pot fi supărați că trebuie să se bazeze pe alții pentru ajutor și asistență sau pot fi supărați pe ei înșiși pentru că nu mai sunt capabili să facă lucrurile pe care le făceau înainte fără niciun ajutor.

Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că este complet normal ca adulții în vârstă să experimenteze furie ca urmare a îmbătrânirii. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru se schimbă și abilitățile noastre încep să scadă. Acest lucru poate stârni multe sentimente, inclusiv furie, deoarece este frustrant să nu mai poți îndeplini sarcini care odată erau mult mai ușoare decât sunt acum. Unele dintre aceste schimbări sunt inevitabile și fac parte din procesul de îmbătrânire. Altele pot fi legate de alți factori care afectează îmbătrânirea, cum ar fi boala sau problemele familiale.

Dacă sunteți un copil adult care are grijă de un părinte sau de o rudă în vârstă, este important să înțelegeți diferitele tipuri de furie pe care persoana iubită le poate simți pe măsură ce îmbătrânește și să luați măsuri pentru a gestiona aceste sentimente într-un mod sănătos.

Una dintre cele mai mari probleme este că oamenii nu știu cum să comunice cu părinții lor în vârstă și să înțeleagă de ce sunt atât de supărați. Ei vor doar ca cineva să îi asculte și să înțeleagă de ce părintele lor este atât de supărat sau frustrat, dar nu știu cum să facă să se întâmple acest lucru.

Iată câteva sfaturi pentru a comunica eficient cu părintele tău în vârstă:

-Păstrați contactul vizual atunci când vorbiți

-Folosiți propoziții scurte

-Nu vorbiți peste ei și nu-i întrerupeți în timp ce vorbesc.

cămin bătrâni București
Sursa imaginii: Abos Care cămin bătrâni București

Problemele de mobilitate le diminuează independența și le amenință stima de sine

Pentru a-și menține independența personală, persoanele în vârstă se vor baza adesea pe asistența personală din partea familiei și a prietenilor. Această asistență îi poate ajuta să mențină anumite activități care sunt importante pentru sănătatea și bunăstarea lor generală, inclusiv activitățile zilnice (de exemplu, îmbăierea) și activitățile instrumentale ale vieții zilnice (de exemplu, pregătirea meselor). Cu toate acestea, atunci când un adult în vârstă își pierde capacitatea de a îndeplini aceste sarcini în mod independent din cauza unor probleme de mobilitate, cum ar fi dificultatea de a merge sau de a urca scările din cauza durerilor de artrită sau a rigidității articulațiilor, acesta se poate simți mai puțin încrezător în capacitatea sa de a funcționa independent, ceea ce îl poate determina să se implice în mai puține activități și, în același timp, să se retragă din punct de vedere social. În condiția în care familia nu îl poate susține din acest punct de vedere, soluția eate viața într-un camin batrani unde acesta va fi ajutat de personalul calificat prin oferirea de asistență pentru viața de zi cu zi.