De ce mahonul este o alegere buna pentru chitarele acustice?

Mahonul este piatra de temelie a lumii instrumentelor cu corzi. Ceea ce ii lipseste in atractia vizuala dramatica si marturia comerciantilor de lemn, compenseaza mai mult decat adecvarea pentru constructia instrumentelor. Daca extraterestrii ar ateriza maine si ar anunta ca vor duce toate lemnele de culoare inchisa inapoi pe planeta lor natala, dar ar fi dispusi sa ne lase o specie cu care sa continuam sa construim, de ce altceva ne-am putea agata? Ce altceva ar fi utilizabil pentru a face aproape fiecare parte a unei chitare ? Artarul ar putea fi o alegere mai buna, dar mahonul este unul dintre singurele lemn de esenta tare care face ca un lemn decent sa fie de top, pe langa faptul ca este ideal pentru gaturi, blocuri, captuseli – aproape fiecare parte a chitarei.

Totusi, locul in care straluceste cu adevarat este atunci cand este folosit pentru spatele si partile laterale ale unei chitare acustice cu corzi de otel. Mai putin dens decat speciile de lemn de trandafir, greutatea sa medie produce atat caldura, cat și duritate, subliniind registrul de bas in timp ce accentueaza mediul crucial, care, la urma urmei, este terenul perfect al chitarei in spectrul tonal. Am fost intotdeauna atras de sunetul lemnos si deschis al unei chitare de mahon si, pana la recenta achizitie a unui McPherson din lemn de trandafir, am detinut si cantat in mare parte doar chitare de mahon. Pentru muzicianul care apreciaza un sunet uscat, crocant si puternic, mahonul primeste un semn decisiv asupra basului.

Din perspectiva unui constructor, mahonul este un vis cu care sa lucrezi. Daltile ascutite aluneca printr-un aspect crocant si satisfacator, un precursor al tonurilor clare pe care le va produce instrumentul finit. Aproape nicio sarcina din crearea de instrumente nu este la fel de satisfacatoare  ca sa ciopli un gat de mahon, sa vezi cum cutitul merge exact acolo unde il trimiti fara nicio umflatura, fiind opusul artarului. Granulele lungi si drepte ale celui mai bun mahon vor crea un gat care va ramane drept pentru generatii intregi. Aceleasi calitati il transforma intr-o bucurie absoluta pe fierul de indoit atunci cand este destinat unui set de spate si laterale.

Chitarele acustice realizate cu mahon au crescut in popularitate de-a lungul anilor. Mahonul poate fi folosit la chitare din mai multe motive. Ofera un sunet si o senzatie unice, acesta fiind un lemn cu greutate medie.

Lemnul exotic al mahonului poate fi gasit in sudul Mexicului si in anumite parti ale Americii Centrale. De asemenea, se gaseste in sud prin Brazilia si Bolivia. Belize a stabilit de fapt mahonul ca fiind arbore national. Stema nationala din Belize prezinta un copac de mahon, doua taietoare de lemn cu topoare si vasle. Modelul chitara acustica Barcelona 3/4 Mahon este o alegere excelenta pentru oricine isi doreste un  instrument de calitate la un pret foarte avantajos!

Mahonul este disponibil in multe culori, variind de la un maro deschis la un maro inchis, uneori prezentand o culoare rosie. Deoarece tonul general al mahonului poate fi mai profunda si mai calda, echilibreaza sunetul chitarei acustice, oferindu-i un sunet si un ton mai echilibrat. Mahonul pare sa ofere un ton mai rezonant, care este capabil sa reziste mai mult timp. Muzicienii constata cel mai adesea ca tonul ramane, de asemenea, mai echilibrat decat majoritatea celorlalte lemne de chitara. Sunetele produse de o chitara de mahon tind sa fie pe partea mai calda a tonului si mai controlate. Majoritatea chitarelor acustice au mahon in gatul chitarei, deoarece ofera o senzatie mai stabila. Lemnul de ton poate fi folosit in corpul unor chitare pentru a produce un ton mai profund si mai cald.

Exista un motiv pentru care mahonul a fost folosit ca lemn de ton in chitare de ani de zile. Este un lemn versatil, oferind amestecul perfect de sunet echilibrat. Mahonul are un capat de jos gros, un nivel inalt controlat si un mediu perfect. Este un lemn de ton care echilibreaza perfect toate gamele de sunet, motiv pentru care este atat de frecvent utilizat la chitarele acustice personalizate. Se potriveste majoritatii jucatorilor si formelor corpului de chitara si ofera cel mai bun sunet.

Pentru un lemn atat de simplu, mahonul prezinta unul dintre cele mai confuze sisteme de clasificare din lumea lemnului. Asadar, ai crede ca ar exista o diferenta intre „mahon autentic” si „mahon adevarat”? Dar in acele doua cuvinte similare, autentic si adevarat, se afla o diferenta.

Mahonul „M” capital, lemnul cautat pentru constructia de chitare, provine doar din cele trei specii din genul Swietenia, copaci tropicali care, atunci cand sunt transformati in cherestea, sunt denumiti in mod colectiv „mahon autentic”. Mahonul din Honduras (Swietenia macrophylla) este specia cel mai des intalnita in lumea constructiilor de chitare, cu rarul mahon cubanez (Swietenia mahagoni) si mahonul mai mic de pe coasta Pacificului (Swietenia humilis) completand genul. Deoarece Swietenia humilis este in general o specie prea mica pentru a produce cherestea buna pentru chitara, iar Swietenia mahagoni este extrem de putin disponibila, cea mai mare parte a mahonului vazut in constructia moderna de chitara este Swietenia macrophylla. „Mahon adevarat” este un termen folosit pentru a se referi la specii care nu sunt, ei bine, mahon adevarat, daca iti place utilizarea consecventa a cuvintelor.

Lemnul poate influenta foarte mult calitatea unui instrument!