De ce este important sa ai o casa calda iarna?

O casa calda si uscata va poate ajuta sa va mentineti sanatosi in timpul iernii, dar pentru unii, costul unei case confortabile ar putea fi destul de mare. Multe case sunt umede, reci si nesanatoase. In timpul iernii, acestea sunt in medie cu 6°C sub temperatura interioara minima recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de 18°C. O casa rece si umeda poate creste riscul afectiunilor respiratorii, cum ar fi astmul si infectiile toracice grave.

Intalati o centrala

O centrala termica se va dovedi exact ajutorul de care aveti nevoie pentru a mentine casa calda. Spre exemplu, puteti intra pe blubox.ro de unde puteti cumpara cele mai interesante centrale termice moderne care sa va ajute sa va incalziti casa eficient.

Izolati-va casa

Izolatia in acoperis si sub podea iti mentine casa calda si uscata iarna, dar este scumpa si poate sa nu fie o optiune daca inchiriezi sau cu buget redus.

Daca aveti un venit mic, este posibil sa puteti obtine ajutor financiar pentru izolarea locuintei.  Unele consilii locale sau regionale ofera bani pentru izolare, iar  plata energiei de iarna  este disponibila pentru unele persoane. De asemenea, izolarea este acum obligatorie in toate  casele de inchiriat. Daca nu aveti izolatie, exista si alte moduri prin care puteti izola pentru a va ajuta sa va faceti casa mai calda:

  • Folii pentru ferestre – aceste kituri au o folie de plastic transparenta care se lipeste de rama ferestrei si actioneaza ca geam dublu
  • Folie cu bule – adaugata la ferestre, folia cu bule ofera un strat suplimentar care ajuta la izolarea casei de aerul rece din exterior.
  • Daca aveti o podea din lemn, gresie sau linoleu, adaugati un covor mare pentru a acoperi cat mai mult

Se pot utiliza si perdele pentru a izola temperatura

A avea perdele confortabile va ajuta sa va mentineti casa calda. Perdelele lungi pana la podea pastreaza caldura mai bine decat cele mai scurte. Adaugarea unui prosop rulat deasupra sinei pentru perdea impiedica, de asemenea, sa iasa aer cald in spatele perdelei.

Caldura de la soare este libera, asa ca asigurati-va ca deschideti draperiile dimineata pentru a lasa caldura soarelui sa intre si inchideti-le chiar inainte de apus pentru a tine afara frigul.

Daca nu aveti perdele, exista mai multe magazine care ofera perdele de buna calitate, inclusiv la mana a doua, sau puteti incerca sa fixati o patura pentru a opri trecerea caldurii.

Ferestre si usi rezistente la curent

Verificati sa nu patrunda curenti prin ferestre sau usi, deoarece acest lucru va va raci casa. Un opritor de curent in partea de jos a usii (sau un prosop uscat infasurat) ajuta la pastrarea frigului.

Reduceti condensul

Condensul sau apa care se aduna pe ferestre si pereti, va face casa umeda si poate provoca cresterea mucegaiului. O casa umeda este, de asemenea, mai scump de incalzit. Pentru a reduce umiditatea din casa:

  • puneti capace la oale cand gatiti
  • folositi un extractor in bucatarie si baie sau deschideti o fereastra
  • inchideti usa baii in timp ce faceti dus
  • uscati-va hainele afara (sau intr-un garaj).
  • daca aveti condens, stergeti-l in fiecare dimineata cu un prosop.