De ce copiii nu ar trebui sa doarma in acelasi pat cu parintii
Desi ghidurile recomanda lasarea copilului in camera parintilor pana la varsta de cel putin un an, noi cercetari sugereaza ca acest obicei poate fi foarte daunator. Vezi pe reberic.ro mai multe detalii.
Una dintre cele mai frecvente indoieli in randul noilor parinti este atunci cand ar trebui sa gaseasca o camera pentru copiii lor ca acestia sa doarma singuri.
Controversatul co-sleeping. – Adica faptul ca bebelusii dorm in acelasi pat cu adultii a aratat printrun studiu publicat in „British Medical Journal” in 2013, ca acestia sunt de pana la cinci ori mai predispusi sa sufere o moarte subita, adesea prin asfixiere.
Noile cercetari publicate in revista”Pediatric”, una dintre referintele academice din lumea copilariei, pot schimba complet tot ceea ce am crezut pana acum. Conform majoritatii ghidurilor, cum ar fi cea a Academiei Americane de Pediatrie, copiii ar trebui sa doarma in aceeasi camera cu parintii, langa patul lor – dar pe o suprafata diferita – „in mod ideal pana in primul an, dar cel putin in primele sase luni„. Ei trebuie sa fie in „pozitie culcat (adica complet pe spate) pana cand ajung la primul an.”
La varsta de un an, copiii care au petrecut noaptea in propria camera dormeau, in medie, cu 40 de minute mai mult decat cei care inca dormeau in camera parintilor.
Studiul avertizeaza ca acei copii care dorm in aceeasi camera cu parintii se odihnesc mult mai rau decat cei care fac acest lucru intr-o camera separata, iar acest lucru are consecinte negative atat pentru copii, cat si pentru parinti. Potrivit constatarilor studiului, „partajarea camerelor cu copii cu varste cuprinse intre patru si noua luni este legata de mai putin timp de somn pe timp de noapte, mai putine perioade de somn si practici de somn nesanatoase asociate cu SIDS (sindromul mortii subite a sugarului).”
Desi la patru luni timpul de somn este similar, distanta se mareste odata cu trecerea timpului, autorii au verificat dupa revizuirea tiparelor de somn a 279 de familii. La acea varsta, copiii care invatasera sa se odihneasca singuri in propria camera dormeau, in medie, cu 40 de minute mai mult decat cei care inca isi petreceau noaptea in camera parintilor. O diferenta substantiala care poate determina sanatatea intregii familii.
Dupa cum noteaza autorul principal al studiului, dr. Ian M. Paul de la Penn University School of Medicine, „Bebelusii au episoade scurte in care se trezesc noaptea si intuiesc ca daca parintii se afla in aceeasi camera, sunt mai predispusi sa le raspunda decat sa-i lase sa se intoarca singuri la somn. „. In acest fel, cei mici se obisnuiesc cu reactia rapida a parintilor lor, astfel incat sa nu invete sa se odihneasca singuri.
Un echilibru greu de gasit
Nu este vorba doar despre durata somnului, ci si despre intreruperile pe timp de noapte. In medie, copiii care s-au obisnuit sa doarma departe de parintii lor au putut sa stea adormiti cu 100 de minute mai mult, in medie, decat cei care au impartit o camera cu mama si tatal lor.