Daca aveti masina este obligatoriu sa inchei o asigurare

Motivul principal pentru care este necesara asigurarea auto este din cauza raspunderii pentru orice daune pe care le provocati. Desi puteti avea o acoperire optionala cuprinzatoare si in caz de coliziune pentru a va acoperi vehiculul, acoperirile cerute de legile majoritatii tarilor sunt asigurarea pentru vatamare corporala si daune materiale. Aceste acoperiri – prin limitele de acoperire specifice tari – ofera ajutor financiar pentru victimele daunelor pe care le provocati intr-un accident. Deoarece vehiculul vostru are potentialul de a provoca vatamari fizice sau materiale, trebuie sa aveti o asigurare suficienta pentru a acoperi costurile acestor daune.

Pentru a va inregistra si a conduce vehiculul in mod legal, trebuie sa mentineti cel putin nivelul minim de asigurare de raspundere civila din tara voastra. Daca vehiculul vostru este inchiriat sau finantat, poate fi necesar sa faceti mai mult decat atat, oferind o acoperire cuprinzatoare si impotriva coliziunilor, cu deductibile reduse si asigurare pentru intervale. Acest lucru se datoreaza faptului ca tertul – de obicei reprezentanta sau banca  – doreste sa isi protejeze investitia cu un nivel mai ridicat de acoperire.

In majoritatea tarilor, asigurarea auto este ceruta de lege. Daca sunteti vinovat intr-un accident de masina, acoperirea de raspundere auto necesara in polita voastra de asigurare auto va ajuta sa platiti pierderile acoperite, cum ar fi facturile medicale ale celeilalte parti si daunele aduse vehiculului sau altor proprietati care rezulta din accident. De asemenea, va ajuta sa va platiti taxele legale, daca sunteti dus in instanta pentru accident. Acoperirea platilor medicale va ajuta sa platiti cheltuielile medicale dupa un accident, indiferent de cine este vinovat. Cheltuielile acoperite pot include lucruri precum interventii chirurgicale sau radiografii.

Protectia impotriva vatamarilor personale nu este disponibila in toate tarile, dar este necesara in unele tari. Functioneaza in mod similar cu acoperirea platilor medicale – va ajuta sa va acoperiti cheltuielile medicale rezultate dintr-o pierdere acoperita. In unele cazuri, va poate ajuta si sa platiti pentru alte cheltuieli in timp ce va vindecati. Aceste cheltuieli pot include servicii de ingrijire a copiilor si venituri pierdute ca urmare a ranilor.

Daca finantati sau inchiriati vehiculul vostru, imprumutatorul  a poate solicita sa achizitionati o acoperire in caz de coliziune si o acoperire completa. Deoarece creditorul sau agentul de leasing este detinatorul garantiei vehiculului in timp ce efectuati plati, aceste doua acoperiri pot ajuta la protejarea investitiei lor. Acoperirea cuprinzatoare sau in caz de coliziune poate ajuta la plata pentru repararea sau inlocuirea vehiculului daca acesta este deteriorat in urma unei pierderi acoperite. Deci este obligatoriu sa inchei o asigurare pentru a putea beneficia de automobil!

Daca aveti o asigurare de lipsa pe polita voastra auto, aceasta acoperire va ajuta sa va platiti imprumutul auto daca vehiculul este vandalizat sau furat si datorati mai mult decat valoarea sa amortizata. Asigurarea Gap este optionala si functioneaza de obicei cu o acoperire cuprinzatoare si impotriva coliziunii.

Chiar daca detineti vehiculul in mod direct, este posibil sa doriti sa aveti o acoperire in caz de coliziune si o acoperire completa in polita de asigurare auto. Desi acoperirea de raspundere obligatorie ajuta la plata daunelor aduse vehiculului altui sofer, este important sa aveti acoperire pentru propriul vehicul. De exemplu, ce se intampla daca masina voastra este avariata intr-o furtuna de grindina? Acoperirea cuprinzatoare poate ajuta la plata reparatiilor sau inlocuirii in cazul in care masina voastra este furata sau deteriorata de altceva decat de o coliziune, cum ar fi caderea obiectelor sau incendiul.

Sau sa presupunem ca ati lovit din greseala o cutie postala si ati deteriorat bara de protectie din fata a masinii. Acoperirea in caz de coliziune poate ajuta la plata pentru repararea masinii daca loviti un alt obiect sau vehicul, indiferent de vina. Fara o acoperire cuprinzatoare sau impotriva coliziunilor, ar trebui sa va folositi banii pentru a va repara masina. Daca inca platiti un imprumut auto sau daca aveti un leasing pentru vehiculul vostru, detinatorul garantiei sau compania de finantare necesita de obicei acoperire impotriva coliziunii si o acoperire cuprinzatoare. In caz contrar, daca vehiculul este platit, aceste doua acoperiri sunt de obicei optionale pentru o polita de asigurare auto.

Acoperirea in caz de coliziune va ajuta sa platiti repararea sau inlocuirea vehiculului daca acesta este deteriorat in urma unei coliziuni cu un alt vehicul sau obiect (cum ar fi un gard). Retineti ca acoperirea impotriva coliziunii va ajuta sa va protejati vehiculul, in timp ce raspunderea pentru daune materiale va ajuta sa platiti daunele pe care le provocati vehiculului altui sofer.

Acoperirea cuprinzatoare va ajuta sa platiti pentru repararea sau inlocuirea vehiculului daca acesta este furat sau deteriorat in situatii precum grindina, pabguba facuta de animale sau vandalismul.

Acoperirea cuprinzatoare si in caz de coliziune au fiecare deductibile si limite. O deductibila este suma pe care o platiti din buzunar pentru o cerere acoperita. O limita este suma maxima pe care o va plati asigurarea  pentru o cerere acoperita.

Acoperirea platilor medicale si protectia impotriva vatamarilor personale va pot ajuta sa va platiti facturile medicale daca sunteti ranit intr-un accident. De asemenea, poate ajuta la acoperirea cheltuielilor pasagerilor din cauza accidentului. Aceasta acoperire poate ajuta la plata vizitelor la spital, a facturilor la medic si a interventiilor chirurgicale.

Chiar daca acoperirea raspunderii este o cerinta legala, multi oameni conduc fara ea. Acoperirea soferului neasigurat va poate ajuta sa va platiti facturile medicale daca sunteti lovit de un sofer fara asigurare. Aceasta acoperire este necesara in unele tari si optionala in altele.

Asigurarea auto corespunzatoare poate depasi indeplinirea unei cerinte legale. O polita de asigurare auto va poate ajuta sa va protejati vehiculul, portofelul si chiar sa va ofere liniste sufleteasca.