Cum trebuie sa iau vitaminele?

Cu sute de suplimente disponibile, este greu de crezut ca fiecare nutrient din alimente integrale a fost captat intr-o capsula. De aceea, consumul unei varietati de alimente sanatoase este cel mai bun mod de a satisface nevoile organismului de vitamine. Iata cum ar trebui sa iei vitaminele.

Ia vitaminele la orice ora

Poti lua vitaminele oricand doresti. Corpul tau absoarbe unele dintre vitamine mai bine cu alimente, asa ca poate ar fi mai bine sa le iei cu o masa sau o gustare. Vei evita, de asemenea, stomacul deranjat pe care il poti obtine atunci cand le iei pe stomacul gol. Nu iei in mod normal micul dejun? Poti lua vitamina D3 5000 UI sau orice alte vitamine la cina sau pranz.

Cum se iau vitaminele solubile in apa

Apa le dizolva, iar corpul tau nu le stocheaza, asa ca majoritatea trebuie luate in fiecare zi. Acestea includ C si B: tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acid pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina (B7), acid folic (B9) si cobalamina (B12). Ia-le cu sau fara alimente, cu o singura exceptie: vei absorbi mai bine B12 cu o masa. Daca utilizezi si vitamina C, lasa 2 ore intre ele. Vitamina C poate impiedica organismul sa utilizeze B12. Poti lua un complex de vitamina B pentru a te asigura ca le administrezi pe toate.

Cand sa iei vitamine soluble in graismi

Vitaminele A, D, E si K trebuie sa fie insotite de grasimi pentru ca organismul sa le absoarba si sa le foloseasca. Dar nu ai nevoie de multe grasimi sau de grasimi saturate. Tipul sanatos pe baza de plante pe care il gasesti in alimente precum avocado sau nuci se va descurca bine.

Cum iei suplimente cu fier

Fierul il absorbi cel mai bine pe stomacul gol. Ia-l cu apa sau, mai bine, cu un suc de citrice: fierul si vitamina C au un efect de echipa. Daca iti face greata, ia-l  imediat dupa masa. Dar nu il amesteca cu calciu sau alimente bogate in calciu – acestea interfereaza cu fierul. Nu il vei asimila pe deplin. Barbatii si femeile aflate in postmenopauza ar trebui sa renunte la suplimentele cu acest mineral, cu exceptia cazului in care un medic spune altfel.

Cum se iau suplimentele minerale?

Dozele mari de minerale pot concura intre ele pentru a fi absorbite. Nu utiliza suplimente de calciu, zinc sau magneziu in acelasi timp. De asemenea, aceste trei minerale sunt mai usoare pentru stomac atunci cand le iei cu mancare, asa ca daca medicul iti recomanda, consuma-le la diferite mese sau gustari. Nu lua niciun mineral individual in acelasi timp cu  o formula de vitamine antioxidante, cum ar fi una cu beta-caroten si licopen.

Cum sa iei vitamina A?

Urmareste cantitatea de vitamina A preformata. Daca esti insarcinata, dozele de peste 10.000 UI pe zi pot provoca malformatii congenitale. Nivelurile ridicate atat de A, cat si de beta-caroten de obicei sigur (o substanta pe care organismul o ia din vitamina A)  pot creste sansele de a avea cancer pulmonar daca esti fumator si poate chiar daca esti un fost fumator.