Cum se intretin curelele poli V?

Curelele trapezoidale nu atrag, in general, prea multa atentie, dar veti descoperi ca mentenanta va asigura buna functionare a curelelor, prelungirea duratei de viata a acestora, reducerea costurilor de intretinere si prevenirea defectiunilor masinii.

Utilizati procedurile corecte de instalare

Este tentant sa instalati o noua curea trapezoidala pur si simplu ruland-o pe transmisie. Acest lucru poate economisi cateva minute, dar este de fapt extrem de riscant daca nu slabiti mai intai motorul. Pe langa faptul ca sunt nesigure, curelele si rolele se pot deteriora si veti aplica sarcini excesive asupra curelei si a rulmentilor si arborilor de sustinere. Exista mai multe moduri de a intretine corect curele de transmisie.

Alegeti centura de marimea potrivita

Curelele trapezoidale au suferit o dezvoltare tehnologica semnificativa de-a lungul anilor in ceea ce priveste noile materiale, metode de constructie, progrese ale cablurilor de tractiune si profile transversale. Ele vin in multe dimensiuni, latimi si profile diferite, iar pentru performante optime, trebuie sa alegeti unul care este potrivit pentru aplicatia dvs. O centura slabita ii va afecta negativ eficienta si durata de viata, asa ca asigurati-va ca canelurile rotii se potrivesc si ca se potrivesc bine. Atunci cand folositi curele poli V este important sa luati in calcul si aceste aspecte.

Verificati in mod regulat uzura rolelor

In mod surprinzator, multi utilizatori inlocuiesc curelele trapezoidale in mod repetat, fara a se deranja sa verifice snopi pentru semne de uzura. Lucrurile la care trebuie sa fiti atenti includ captuseala peretelui lateral si/sau un perete lateral slefuit cu creste. Rulmentii uzati, rupti sau deteriorati pot reduce durata de viata a curelei cu pana la 50%, asa ca trebuie inlocuite imediat. Nu treceti cu vederea uzura scripetilor prin simpla retensionare a curelei, mai degraba cumparati-va un instrument de masurare sau un calibre ieftin pentru caneluri pentru roti – va economisi bani si va prelungi durata de viata a curelei dumneavoastra.

Aliniati scripetii corect

Alinierea corecta a scripetelor este un pas important in durata de viata a curelelor in V. Un instrument laser este cel mai rapid si mai precis mijloc de a asigura alinierea orizontala si verticala. Exista multe modele diferite de instrumente laser profesionale disponibile pentru alinierea curelei, toate acestea avand ca rezultat o uzura redusa a scripetelor, curelei, rulmentilor si etansarii, nivelurilor reduse de vibratii si cresterii eficientei.

Intindeti corect centura

Un instrument de tensionare a curelei este cel mai bun mod de a tensiona corect curelele si de a va face cureaua sa dureze mai mult. Daca te bazezi pe modul in care se simte centura, s-ar putea sa-ti fie dificil sa obtii tensiunea potrivita, iar acest lucru va afecta durata de viata a centurii tale. Daca tensiunea este prea mica, va avea ca rezultat temperaturi ridicate si zgomot excesiv, ceea ce va duce la alunecarea curelelor. Daca tensiunea este prea mare, banda se poate rupe si durata de viata a rulmentului va fi redusa dramatic.

Asigurati o ventilatie adecvata

Una dintre cheile pentru o viata lunga a curelei este mentinerea temperaturii cat mai scazute posibil. Pentru a atenua caldura ridicata generata de indoirea continua in jurul snopi etc. asigurati-va ca zona de protectie a curelei este ventilata corespunzator.