Cum schimbam cureaua de transmisie la masina?

Poti economisi costurile uriase de la mecanic prin inlocuirea propriei curele de transmisie. Poti gasi cureaua si piesele de service potrivite pentru vehiculul tau in magazinele online. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci datele pe care magazinul le solicita sau sa cauti dupa marca, model si an. Odata ce acest lucru este finalizat, ti se vor sugera produsele potrivite pentru vehiculul tau si le poti alege de acolo pe cele mai bune dintre ele. Vei vedea ca sunt mai multe curele de transmisie din care poti alege.

Tipuri de curele

  • Tip V – Se aseaza in canelura adanca in forma de V a rotii scripetelui, contactand partile laterale ale canelurii
  • Serpentina – Plata cu un numar de caneluri care se deplaseaza pe lungime, care merg in sens invers fata de canelurile de pe marginea exterioara a rotii scripete. Canelurile maresc suprafata de contact pentru a preveni alunecarea curelei in timp ce se roteste.

Slabeste tensiunea si indeparteaza cureaua

Localizeaza elementul de fixare de reglare si desfa-l. Acest lucru este de obicei pe suportul alternatorului sau pe o roata separata de scripete. Deplaseaza mecanismul de reglare suficient de mult pentru a iti permite sa scoti cureaua. Unele vehicule folosesc un sistem automat de tensionare a arcului. In acest caz, trage dispozitivul de tensionare inapoi, astfel incat sa puteti scoate centura.

Inspecteaza scripetele de antrenare

Verificati rotile de antrenare si scripetele. Cauta fisuri si alte forme de deteriorare. Verifica daca nu exista nicio miscare laterala care indica rulmenti uzati si misca rotile scripetelor cu mana pentru a verifica daca rulmentii se rotesc liber.

Selecteaza o curea noua buna

Obtine dimensiunea si tipul corect de curea de schimb specificate in manual si compara dateke cu cureaua pe care tocmai ati scos-o. Ar trebui sa fie foarte asemanatoare, desi vechea curea s-ar fi putut intinde in timpul utilizarii. Ulterior, intra pe LECOIMPEX si cumpara cureaua de care ai nevoie, conform datelor pe care le cunosti despre cureaua de la masina ta.

Instaleaza o curea noua

Instaleaza noua curea pe care ai cumparat-o la pasul anterior, asigurandu-te ca este asezata corect in canelura in forma de V.

Daca cureaua este de tip serpentina, atunci asigura-te ca are latimea corecta si aliniaza drept in canelurile scripetelui. Daca aceasta nu este aliniata corect, cureaua va fi aruncata de pe rotile scripetelor

Tensioneaza corect noua curea

Tensioneaza cureaua folosind o cheie si o bara de levier, apoi verifica aceasta curea cu un manometru.

NOTA: Unele vehicule au un sistem automat de tensionare a arcului care te scuteste de timpul de reglare manuala a tensiunii. Asigura-te ca verifici manualul de atelier al vehiculului inainte de a incepe procedura.

Porneste motorul

Porneste motorul si observa cureaua pentru a te asigura ca este bine asezata si functioneaza corect. Opreste din nou motorul si verifica din nou tensiunea.

Daca totul este in regula, cureaua este schimbata si poti merge linistit cu masina. Este important de mentionat faptul ca va trebui sa cumperi o curea de buna calitate pentru a te asigura ca rezista mult timp.