Cum sa sarbatoresti craciunul cu stil

Craciunul este una dintre cele mai populare sarbatori, si este sarbatorita in intreaga lume ca o aniversare crestina, chiar daca nasterea lui Iisus pe 25 decembrie este doar o conventie. Dar traditia Craciunului are de fapt o origine pagana. De fapt, 25 decembrie marca Natalis Solis Invicti, sarbatorita de romani in timpul solstitiului de iarna in onoarea zeului Mithras. Cu aceasta ocazie se facea schimb de cadouri si erau fost organizate banchete bogate. In aceeasi zi, cu mult mai mult timp in urma, era sarbatorita nasterea lui Osiris in Egipt.

Si cum ramane cu scena Nasterii Domnului si bradul de Craciun? Cele doua simboluri majore ale acestei sarbatori, care ne delecteaza in fiecare decembrie, au doua origini distincte. Daca primul dateaza de la Francisc de Assisi, al doilea provine din secolul al XI-lea. In aceasta perioada, de fapt, era traditional in Europa sa se impodobeasca un brad cu fructe colorate pentru a simboliza pomul din gradina Edenului.

Nu in ultimul rand, Craciunul inseamna si Mos Craciun. Versiunea pe care o cunoastem astazi despre aceasta figura a unui om bun, care imparte cadouri in Ajunul Craciunului deriva dintr-un personaj real: Sfantul Nicolae, episcopul Myrei, considerat protectorul copiilor.

Modul in care arata insa este legat si de personajul rusesc, Mos Gerila, care aduce cadouri copiilor si se imbraca intr-o haina albastra, calatorind pe o sanie trasa de cai in loc de reni.

Ce sa faci de Craciun?

Sarbatorile de Craciun sunt o perioada de impartasire, in care petrecem mult mai mult timp decat de obicei alaturi de cei dragi, petrecem pranzurile si cinele cu familia si ne dedicam micutilor din casa noastra, desfacand cadouri sub brad cu ei. Dar Craciunul poate fi si o perioada in care sa te relaxezi si sa iti reincarci bateriile cu o multime de activitati de facut in timpul sarbatorilor. Sa vedem impreuna cateva sfaturi despre ce sa facem de Craciun, pentru a petrece o zi si mai magica!

Excursie prin imprejurimi

O modalitate buna de te a bucura de sarbatorile de Craciun este cu siguranta organizarea unei excursii. Nu trebuie neaparat sa mergi in cealalta parte a lumii: aproape de casa gasesti mici comori si locuri necunoscute care merita explorate cu familia sau prietenii.

Destinatia tipica a acestei perioade a anului sunt cu siguranta targurile de Craciun, unde poti sa mergi in cautare de cadouri originale si lucrate manual, dar sunt multe alte locuri in tara noastra de vizitat chiar si doar pentru cateva zile. Este momentul potrivit pentru un weekend romantic la munte.

Sarbatoreste cu familia

Pe parcursul anului, munca, scoala si distanta ne impiedica sa petrecem timp de calitate alaturi de cei dragi. Craciunul este simbolic sarbatoarea familiei si, din acest motiv, incearca sa-l traiesti in cel mai vesel mod posibil. Obtine momente de petrecut alaturi de cei, dragi chiar si in afara de pranzurile si cinele obisnuite, de exemplu organizand o dupa-amiaza de discutii in fata unei ciocolate calde sau organizand o adevarata petrecere de Craciun sau chiar invitand pe toata lumea la un maraton de filme de Craciun .

Fa-ti putin timp pentru tine

In timpul sarbatorilor de Craciun, ne trezim invartindu-ne ca un titrez, mai intai in cautarea cadoului perfect, apoi sa facem cumparaturile si sa gatim meniul pentru cina din Ajun si asa mai departe. Insa deseori, ajungems a uitam cel mai important lucru: sa ne relaxam si sa ne luam ceva timp pentru noi insine. Nu uita sa iti dedici cateva momente de singuratate in perioada sarbatorilor de Craciun, pentru a te ocupa de hobby-urile tale, pentru a asculta un playlist de Craciun etc…

Cum sa decorezi casa

Atmosfera de Craciun are ceva magic: ne duce inapoi in vremurile pe cand eram copii, la momentul acela de pura bucurie si uimire cand ne trezeam in dimineata de Craciun in fata cadourilor impachetate sub brad. Chiar si cei mai nepasatori dintre noi se topesc in fata globurilor colorate, a decoratiunilor de Craciun la ferestre si a luminitelor care ne decoreaza casele. Faci parte din grupul de fani ai decoratiunilor de Craciun? Fie ca vrei sa decorezi doar livingul sau toata casa, fie ca preferi bradul de Craciun sau cateva, avem o multime de sfaturi doar pentru tine!

Idei de Craciun DIY

De Craciun te poti dedica decoratiunilor DIY, de exemplu, creand o coroana frumoasa (sau alta in afara usii) pe care sa o atarni pe usa de la intrare realizata cu crengi de brad, fructe uscate si conuri de pin. Este momentul potrivit sa te distrezi cu treburile pe care le faci cu copiii, creand ornamente din pasla sau sclipici, sau folosind materiale reciclate.

Idei pentru bradul de Craciun

Marele protagonist al sarbatorilor de Craciun este, desigur, bradul, ca va fi impodobit dupa stilul tau preferat. Chiar daca ai putin spatiu, exista multe idei creative pentru realizarea unui brad original. Daca esti iubitor de decoratiuni clasice, nu pot lipsi culorile traditionale precum auriu, rosu si alb. Daca, in schimb, preferi stilul shabby, alege decoratiuni in nuante pastelate si fa decoratiuni DIY folosind franghie, iuta si tesaturi in dungi sau buline.

Decoreaza masa de Craciun

Ai de gand sa faci o cina cu prieteni si rude? Sau vei fi gazda pentru pranzul de pe 25? Gandeste-te cum sa-ti decorezi masa de Craciun. In primul rand, nu poate lipsi o piesa centrala originala de Craciun! Nu trebuie sa ai o dexteritate incredibila pentru a o realiza: sunt suficiente cateva lumanari albe, pentru a fi asezate pe un suport de tort din sticla decorat cu crengi de brad, fructe de padure rosii si niste conuri de pin, iar decorul perfect pentru petrecere este gata!

Nu uita de cadouri!

Schimbul de cadouri de Craciun este un moment de impartasire si bucurie. De aceea ar trebui sa alegem cu atentie cadourile pe care sa le oferim oamenilor pe care-i iubim, punand putin din noi si incercand sa fim originali.

Adu spiritul Craciunului acasa cu sfaturile noastre!