Cum să reciclezi corect!
Tot auzim de reciclare, ba unii dintre noi chiar avem pretenția că suntem atenți cu mediul înconjurător, aruncăm hârtiile și ambalajele la cosurile din parcuri, dar oare chiar facem totul așa cum trebuie? De aceea, în rândurile de mai jos avem pentru tine câteva informații despre cum se face sortarea deșeurilor și, mai ales, ce reguli trebuie să respecți.
Plastic
Cei mai mulți dintre noi asociem plasticul cu deșeurile care trebuie reciclate, folosindu-se în acest sens acele cosuri colectare selectiva pe care le știm cu toții. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că nu orice deșeu din plastic trebuie automat să ajungă în acele cosuri metalice sau nu, ci putem să ne prezentăm cu ele chiar și la magazinul alimentar pentru a fi reciclate. Aici intră pungile alimentare, ambalajele cu bule și ambalajele sticlelor de apă.
Pentru a recicla plasticul în mod corect, trebuie să te asiguri că nu sunt urme de reziduri pe recipient, iar acesta este curat, uscat și gol. De asemenea, nu-l recicla amestecat cu alte materiale și, pe cât posibil, aplatizează-l înainte de a-l introduce în pubela special.
Hârtia și cartonul
Par cele mai ușor de reciclat articole, nu-i așa? Ei bine, ai rămâne surprins că și aici sunt reguli care trebuie respectate. De exemplu, știai că nici hârtia și nici cartonul nu pot fi reciclate atunci când sunt ude? Și, din nou, regula de mai sus, cum că pentru a fi reciclate în mod corect, produsele trebuie să fie în primul rând curate, rămâne valabilă. Chiar și o linguriță de mâncare lăsată pe o farfurie de unică folosință din carton poate să contamineze o cantitate impresionantă de material reciclabil, care va trebui să fie automat la lichidare.
Nu amesteca materialele
Dacă până aici lucrurile au fost destul de clare, greul abia acum începe. Cum să procedăm, de exemplu, cu un obiect care este alcătuit atât din metal, cât și din plastic, cum este cazul multor jucării. Cei mai mulți dintre dintre noi rezolvă ”simplu” această delicată problemă: aruncă jucăria stricată în pubela rezervată gunoiului menajer și gata, totul e perfect! Total greșit, ne asigură specialiștii, care ne sfătuiesc și cum trebuie să procedăm în acest caz. Pentru ca procesul de reciclare să se desfășoare în condiții optime, poți separa singur materialele din care este alcătuit respectivul produs, după care să selectezi așa cum trebuie. Nu este deloc complicat, și în acest fel vei contribui și tu la cea mai mare dorință a tuturor: un mediu înconjurător curat și refolosirea resurselor, pentru a se evita risipa.
Învață să reciclezi!
Din păcate, cei mai mulți dintre români nu stau prea bine la capitolul reciclare. ”Merge și așa”, expresia lor favorită, se aplică încă o dată și în acest caz. Totuși, în ultima vreme, sunt semnale cum că lucrurile încep să se schimbe în bine. Sunt pași mici, dar importanți. Cu toate acestea, suntem încă în urmă față de cei mai mulți europeni, așa că poate ar trebui să ne auto-educăm în acest sens și să începem să reciclăm în mod corect. Tu cum o faci?