Cum să procedezi atunci când vrei să închiriezi o mașină

Ai ajuns la concluzia că pentru a te bucura așa cum trebuie de concediul tău, închirierea unei mașini reprezintă o idee bună. Ori poate că vrei să îți menajezi autoturismul personal când vei merge într-o călătorie de afaceri… Sunt multe motivele care te pot determina să procedezi astfel, dar cert este te poți bucura mult mai mult de această experiență, dacă ții cont de recomandările de mai jos.

Închiriază din timp

Pentru costuri mai mici, dar și posibilitatea de alege oricare mașină vre, recomandarea noastră este să închiriezi din timp. Evident, flota noastra este una care să satisfacă și cele mai pretențioase cereri dar totuși, există riscul în care lași această operațiune pe ultima clipă să nu mai poți găsi acel autoturism pe care ți l-ai fi dorit. Motivul este chiar unul simplu: altcineva, mai prevăzător decât tine, a închiriat din timp și… a câștigat.

Chiar și în cazul în care este vorba despre o călătorie neplanificată, simplul fapt de a închiria cu o zi înainte este de ajuns pentru a avea parte de costuri mai reduse, ceea ce contează enorm!

Orele de preluare și predare

Din păcate, mulți dintre cei care închiriază autoturisme pentru prima data nu sunt conștienți de faptul că orele de preluare și predare contează enorm. Dacă întârzii la ora de preluare, poți risca faptul ca mașina să nu îți fie reținută. În schimb, dacă întârzii chiar și cu doar o oră peste ora de predare, riști să mai plătești încă o zi în plus, și chiar nu se merită. Prin urmare, chiar dacă punctualitatea nu se numără printre calitățile tale, de această dată chiar este indicat să ții cont de aceste interval orar.

Conduceți cu rândul

Fă puțin apel la imaginația ta și vezi cu ochii minții următorul detaliu: părinții pe locurile din față, iar cei mici în scaunele lor, pe bancheta din spate, mergând fericiți spre destinație. Sună perfect, nu? Ar fi de preferat ca atunci când închiriați o mașină pentru a vă petrece concediul, să aveți amândoi permis de conducere pentru a alterna condusul spre destinație. De asemenea, dacă veți apela la un astfel de serviciu într-o altă țară, nu este o idee rea să folosiți în acest sens un șofer pus la dispoziție de firma de închirieri auto. În acea țară există poate alte reguli de circulație, alte limite de viteză și chiar alte indicatoare, ceea ce te poate da peste cap.

Nu uita de asigurare

Da, știm de asigurarea de bază de care beneficiază autoturismele de închiriat, dar nu ne referim doar la aceasta. Pentru a fi mult mai bine pregătit în fața situațiilor neprevăzute, poți oricând opta pentru o asigurare suplimentară, dar ai grijă să știi exact ce acoperă, și mai ales ce nu acoperă respetiva poliță de asigurare. Chiar dacă sunt rare, incidentele auto au totuși loc, și în cazul în care nu ai opta pentru această asigurare suplimentară, suma pe care trebuie să o scoți din propriul buzunar este una destul de usturătoare. Nu se merită să riști inutil, și ești chiar mai liniștit știind faptul că ai recurs la această soluție simplă, asigurarea suplimentară!

Citește cu atenție tot

Din păcate, ne-am cam obișnuit să semnăm precum primarul după cum se zice, fără să citim cu atenție tot contractul și, din acest motiv, nu de puține ori am avut de suferit. Recomandarea noastră este ca în orice împrejurare, și închirierea unei mașini nu trebuie să reprezinte o excepție, să citești cu atenție tot contractul pe care urmează să îl semnezi, inclusiv termenii și condițiile. Nu pierzi decât câteva minute, dar chiar se merită pentru a ști exact pentru ce semnați. Dacă este vreo neclaritate, o poți rezolva acum, din timp, sau poți opta pentru o altă firmă de închirieri auto.

Informează-te din timp despre toate costurile

Niciodată nu apela la prima firmă de închiriei auto despre care ai aflat. Dacă ai timpul necesar, începe prin a face o comparație între mai multe companii de acest gen, vezi care sunt costurile percepute de fiecare pentru serviciile oferite și în aceste condiții, vei opta pentru cea care răspunde cel mai bine cerințelor tale. În cazul în care este vorba tot despre prima firmă, nicio problemă, pentru că ea s-a dovedit alegerea optimă pentru tine. Fii atent și la costurile pentru serviciile suplimentare, care se găsesc de regulă în Termeni și Condiții. Ții minte ce am amintit mai sus despre citirea cu atenție a tuturor informațiilor? Iată cum se și aplică!

Nu opta doar pentru un anumit model de mașină

Nu lăsa prejudecățile sau preferințele personale să conteze mai mult decât altceva atunci când optezi pentru o mașină de închiriat. Trebuie să știi că autoturismele sunt închiriate ținându-se cont de similitudine, ai putea primi orice alt model care are dimensiunile și specificațiile cu cele dorite de tine. Nu-ți face griji, vei fi mai mult decât mulțumit de ceea ce vei primi. Evident, nu este exlusă din start posibilitatea de a închiria exact mașina dorită, dar pentru asta ar trebui să faci rezervarea din timp.

Pune cât mai multe întrebări

În momentul în care ai ajuns la firma de închirieri auto, lasă rușinea la o parte și pune cât mai multe întrebări, pentru a-ți clarifica toate nelămuririle. Înainte de a porni la drum trebuie să știi răspunsul la incertitudinile tale referitor condițiile de închiriere, taxele suplimentare, politica despre combustibil, achitarea taxelor de drum, scaunul auto pentru copii, GPS-ul sau dacă există și alte taxe despre care trebuie să știi din timp.