Cum sa amenajezi o baie pentru a profita la maximum de ea

In acest articol vei invata pas cu pas cum sa amenajezi o baie si sa faci din ea un spatiu functional si confortabil oricat de mic ar fi. Pentru ca poate nu ai nevoie de o baie mai mare, ci de una mai bine organizata. In casa ta baia este mica? Da, cea mai mica camera, cea cu cea mai neregulata forma, este o baie. Se pare ca a fost spatiul care a primit cea mai mica atentie in ziua in care au fost proiectate camerele.

Daca observi, baia este unul dintre putinele spatii care nu are neaparat nevoie de lumina naturala. In plus, la aceasta trebuie sa adaugam si faptul ca de obicei nu petreci mai mult decat timpul necesar pentru igiena ta zilnica in interiorul acestei incaperi. Nu este ca sufrageria sau dormitorul, unde de obicei petreci ore si ore in sir.

Pentru toate acestea, se spune adesea ca baia este o camera secundara. Si este adesea tratata ca atare. Suprafata ei este redusa la minimum si in interiorul acesteia sunt amplasate structura sau dotarile care nu se doresc in alte spatii.

Totusi, doar pentru ca nu este una dintre camerele principale ale casei nu inseamna ca nu o poti trata cu dragoste. O poti mobila, de exemplu, cu mobila baie Ada si o poti decoreaza dupa bunul plac pentru a profita de spatiul sau si a-ti imbunatati experienta atunci cand il folosesti. Asa ca urmeaza cateva sfaturi simple, astfel incat sa poti profita la maximum de baia ta.

Primul pas: defineste care iti sunt nevoile

Cand vine vorba de distribuirea unei bai foarte mici, primul lucru pe care trebuie sa-l clarifici este pentru ce o vrei. Daca ai o baie mai mare, s-ar putea sa fii interesat sa scoti dusul sau cada din ea si sa o transformi intr-o baie imensa. Vei castiga mai mult spatiu.

Pe de alta parte, este posibil sa locuiesti intr-un apartament nu foarte mare si aceasta este singura baie pe care o ai. In acest caz, ar trebui sa-l studiezi la milimetru pentru a maximiza spatiul. O idee buna in acest sens este sa ceri un arhitect sa te ajute sa faci schimbarile necesare.

In ambele cazuri, odata ce stii clar pentru ce o vei folosi, urmatorul pas este sa selectezi cel mai potrivit mobilier pentru acesta.

Pasul doi: cum sa alegi cel mai potrivit mobilier pentru o baie mica.

Una dintre cele mai importante reguli de care trebuie sa tii cont atunci cand organizezi un spatiu este “less is more”. Cand mergi sa alegi mobilier pentru orice incapere, incearca sa folosesti doar esentialul pentru a obtine rezultatul dorit. Daca umpli un spatiu cu lucruri inutile, il vei supraincarca. Si iti poate oferi un sentiment de coplesire sau lipsa de ordine.

In cazul unei bai mici, aceasta regula este si mai importanta din cauza dimensiunii reduse a incaperii. Din acest motiv, atunci cand iti alegi mobila trebuie sa incerci sa te asiguri ca indeplineste doua lucruri: ca ocupa putin spatiu si ca ajuta sa dai senzatia de a te afla intr-un spatiu mai mare decat este in realitate.

Opteaza pentru o cabina de dus mai bine decat o cada. Gandeste-te la asta. Cat timp a trecut de cand ai facut baie in cada? Chiar si cele mai mici cazi ocupa o suprafata mult mai mare decat orice cabina de dus. Prin urmare, atunci cand nu ai suficient spatiu, cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa le inlocuiesti.

De asemenea, atunci cand alegi o cabina, vei vedea ca exista mii de modele, cu multe dimensiuni si forme. Nu iti va fi greu sa gasesti o cabina care sa se potriveasca dimensiunii baii tale.

Alege un dulap simplu pentru chiuveta, fara picioare. Intr-o baie mica, mobilierul foarte decorat incarca vizual intregul spatiu. Din acest motiv, este mai bine sa alegi o piesa de mobilier pentru chiuveta care are linii simple. Si, daca este posibil, incearca sa nu o montezi la pamant. Mobilierul suspendat ofera o senzatie de spatiu mai mare.

Foloseste o chiuveta mica si robinete incorporate. Ca si in cazul caditelor de dus, exista chiuvete de multe dimensiuni diferite, astfel incat sa o poti alege pe cea care se potriveste cel mai bine baii tale. Asadar, atunci cand mergi sa o alegi, tine cont ca trebuie sa te poti misca confortabil in jurul ei. Nu alege una excesiv de mare pentru ca-ti va ocupa tot spatiul din baie si nu va fi confortabil de utilizat.

De asemenea, poti castiga spatiu prin plasarea robinetelor incorporate pe perete. Avand o parte din mecanismul sau ascuns in spatele placilor, acestea ies mai putin in afara, asa ca sunt perfecte atunci cand trebuie sa montezi o chiuveta mica.

Odata ce ai amenajat baia si mobilierul si obiectele sanitare sunt alese, este timpul sa te gandesti la decor. Si primul lucru este sa alegi cum vei acoperi peretii si podeaua.

Pasul trei: ce faianta trebuie pusa intr-o baie mica?

Ca si in cazul mobilierului, trebuie sa tii cont de faptul ca faianta si gresia trebuie sa contribuie la crearea senzatiei de a te afla intr-un loc mai mare.  Straturile omogene ajuta la odihnirea ochilor. Prin urmare, daca te gandesti sa asezi gresie in baia ta, idealul este sa le alegi placi netede si fara decor. Si, daca se poate, cu imbinari putine si nu foarte marcate.

In cazul in care nu vrei sa folosesti gresia clasica, poti folosi orice alt tip de finisaj pentru baie atata timp cat iti ofera acel sentiment de continuitate. Tapetul, microcimentul sau vopseaua sunt cateva exemple de materiale care pot fi la indemana pentru a acoperi o baie mica.

Oglinda este aliatul tau. Cel mai bun truc pentru a face un spatiu sa para mai mare decat este este sa asezi o oglinda. Acesta va reflecta lumina si va crea un efect optic al unei camere duble care este foarte placut ochilor. Deci, indiferent cat de mare este baia ta, adauga o oglinda. Nu numai ca iti va fi util sa te vezi, ci si sa simti ca te afli intr-un spatiu mai mare.

In cele din urma, amintesteti sa tii baia in ordine. Te vei simti mereu mai confortabil intr-o baie organizata si bine intretinuta.