Cum iti dai seama ca un rulment este contrafacut?

Pentru ca foarte multi specialisti s-au plans in legatura cu rulmentii si calitatea acestora, producatorii au inceput sa investigheze fiecare situatie si au ajuns la concluzia ca rulmentii lor, in care investesc timp pentru cercetare si bani pentru cele mai bune materiale, sunt contrafacuti. Acesti rulmenti pot fi descoperiti cu usurinta daca stii la ce sa fii atent. De obicei acesti rulmenti contrafacut sunt realizati de o terta parte si ulterior au primit toate datele specifice marcii de renume pe care o copiaza. Asa au aparut rulmenti SKF contrafacut.

SKF foloseste masuri de protectie pe mai multi dintre rulmentii pe care ii produce pentru a elimina contrafacerea. SKF are aplicatii pentru telefon – SKF Authenticate – care pot fi utilizate pentru a fi verificata integritatea lantului de aprovizionare. Din pacate, aceste mecanisme sunt foarte usor de invins pentru ca ele consta intr-un QR si o serie de numere. Copierea datelor si hologramarea lor ocolesc aceste protectii. Pentru si mai multa confuzie, foarte multe produse originale SKF nu au marcajele de autentificare actualizate.

Calitatea rulmentilor contrafacuti este la suprafata foarte buna, astfel incat sa fie greu sa iti dai seama care este cel fals si care este cel original. Ambalajul este identic si marcajele rulmentului flas par de foarte multe ori mai bune decat cele originale.

Singura problema reala consta in materiale, rulmentii falsi fiind mai moi decat variantele originale, iar dimensional, rulmentii contrafacut nu sunt la fel de precisi ca originalul. Pentru utilizatorul final este insa foarte greu sa isi dea seama fara un echipament de masurare elaborat, dar, odata ce rulmentul este montat si incepe sa fie utilizat, diferentele devin vizibile si de foarte multe ori functionarea sistemelor in care sunt montati rulmentii este afectata. Chiar daca ai tendinta de a alege rulmenti contrafacuti sau de categorie B pentru ca sunt mai ieftini, nu uita ca SKF este cel care foloseste presa de rulment originala si care poate oferi rulmenti la calitatea de care ai nevoie, iar toate celelalte produse sunt doar copii.

Cum poti identifica rulmentul fals

Nu este mereu evident care rulment este fals, insa iti putem oferi cateva date. Uneori, chiar daca rulmentul vine intr-un ambalaj care pare mai autentic decat originalul, nu ar trebui sa cazi in capcana de a cumpara unul fake. Poti descoperi ca anumiti rulmenti dintr-o serie specifica nu au custi de plastic, desi ai au fost proiectati cu astfel de custi sau ca nu ar fi trebuit sa aiba custi din plastic si totusi rulmentul ajunge la tine si cu acest accesoriu. De cele mai multe ori ambalajul este aproape identic, culorile se potrivesc perfect iar hologramele nu se dinstig si vei descoperi uneori ca si banda de securitate este aceeasi.

Numarul din spate poate face diferenta, deci este recomandat sa te uiti si la serii si sa ceri informatii de la producator daca nu consideri concludente datele de pe produs. In cazul analizat de noi, amandoi rulmentii se invarteau destul de usor, insa este evident pentru specialisti ca rulmentul fals are un joc mai mare. Interiorul rulmentului este masurat in fractiuni de milimetru, deci cu ochiul liber nu vei reusi sa iti dai seama care sunt diferentele, insa daca masori rulmentul cu un instrument cat mai precis, vei reusi cu siguranta sa vezi diferentele.

Partea mai putin placuta este ca, atunci cand montezi un astfel de rulment, iti vei da seama mai devreme sau mai tarziu ca nu este cel original pentru ca fie se va strica prea repede, fie  nu va functiona impecabil, asa cum te-au obisnuit variantele originale. De aceea, este recomandat sa cumperi doar de la distribuitori autorizati sau direct de la producator