
Cum au aparut bateriile pentru masinile electrice?
Masinile electrice sunt in proiect de foarte mult timp si bateriile lor au cunoscut modificari considerabile de-a lungul timpului astfel incat sa ajunga la starea din prezent.
Evolutia bateriilor electrice
Bateriile reincarcabile litiu-ion recent imbunatatite au inceput sa inlocuiasca bateriile cu plumb-acid in masinile electrice in anii 1990. Producatorii de automobile au inceput sa-si modifice modelele de vehicule existente pentru a crea versiuni EV cu viteze si performante similare. Dar tehnologia nu era inca acolo pentru productia in masa sau pentru adoptarea in masa: bateriile cu litiu-ion timpurii se luptau sa functioneze la temperaturi scazute, aveau tendinta sa se degradeze rapid la temperaturi ridicate si prezentau un risc de incendiu daca erau incarcate incorect sau perforate. Cu timpul insa, au aparut baterii moderne care se pot incarca simplu acasa, cu statiile de la echarged.ro.
In schimb, s-au folosit baterii nichel-hidrura metalica. Producatorul japonez Toyota a creat primul vehicul hibrid produs in masa cu Toyota Prius din 1997. Dupa lansarea sa globala din 2000, Prius a fost adoptat de multe celebritati si a atins viabilitatea comerciala. Acest lucru poate sa fi determinat mai multi producatori sa se gandeasca la fabricarea de masini care utilizeaza energie electrica completa, spre deosebire de o masina care combina atat motoare electrice, cat si motoare pe benzina.
Cei mai mari producatori de automobile se gandeau la mobilitatea viitoare, dar nu s-au facut inca progrese reale in tehnologia bateriilor litiu-ion. Vehiculele electrice din anii 1990 precum Kewet Model 1 din 1991, Chrysler TEVan din 1993, Solectria Force, Chevrolet S-10 EV, Toyota RAV4 EV din 1997 si Honda EV Plus din 1997 au fost blocate folosind hidrura metalica de nichel sau baterii cu nichel-cad sau nichel-cad si chiar si baterii grele plumb-acid, dintre care niciuna nu ar putea concura cu masinile ICE.
Asta pana in 2003, cand pasionatii de masini electrice Tom Gage si Alan Cocconi au construit un roadster electric, alimentat de 6.800 de baterii pentru camere video, care a trecut de la 0 la 60 mph in mai putin de patru secunde. Compania de masini a lui Elon Musk, Tesla Motors, si-a adaptat tehnologia pentru a lansa prima productie de serie din lume a unei masini complet electrice, folosind celule sigure de baterii litiu-ion. In 2008 s-a nascut Tesla Roadster. Cu un sasiu atractiv si o autonomie de 320 km per incarcare, Roadster a fost un punct de cotitura pentru piata auto a vehiculelor electrice.
Mai multe vehicule electrice au inceput sa ajunga pe piata. Mitsubishi i-MiEV a fost lansat in Japonia doar un an mai tarziu si a fost disponibil pana in iulie 2010. Nissan Leaf a fost lansat si in 2010 in Japonia si SUA, incepand sa se vanda in Australia pana in 2013. Aceste masini foloseau si baterii litiu-ion.
De atunci, Tesla a lansat modelele S si Modelul X si Modelul Y pentru a fi apreciate in masa si este in mare masura creditata pentru a conduce industria EV. Tesla Model 3 – versiunea sedan a SUV-ului Model Y – a avut un succes masiv in Australia si este aproape cea mai vanduta masina din lume. In 2021, Tesla a vandut putin sub 1 milion de masini electrice la nivel global, iar capitalizarea de piata a companiei a depasit 1 trilion de dolari, mai mult decat valoarea combinata a Toyota, Volkswagen, Daimler AG, Ford si General Motors.