Cele mai frecvente tulburari de sanatate mintala
Zeci de milioane de oameni din intreaga lume sufera de tulburari de sanatate mintala. Din pacate, cei mai multi dintre ei nu au parte de tratamentul necesar si se simt singuri in lupta pe care o duc. Accesul la tratament insa poate ajuta la eliminarea acestui stigmat.
Bolile mintale se prezinta sub mai multe forme, inclusiv sub cele care au un impact sever asupra activitatii zilnice. De fapt, 1 din 25 de persoane diagnosticate cu cel putin o boala mintala nu isi poate desfasura normal activitatile zilnice din cauza starii sale de sanatate.
Trebuie stiut, insa, ca tulburarile mintale sunt foarte tratabile. Primul pas in tratarea oricarei boli este sa fii evaluat de un medic calificat. Cel mai adesea, psihiatrii sunt cei mai buni profesionisti care ofera un diagnostic corect si un tratament eficient in tratarea afectiunilor mintale. De asemenea, psihologii si consilierii pot fi de mare ajutor celor care se confrunta cu astfel de probleme de sanatate.
Iata, in randurile ce urmeaza, care sunt cele mai frecvente tulburari de sanatate mintala:
Depresia
Multi oameni au experimentat o forma de depresie, care poate varia de la usoara la severa. Unele tipuri de depresie pot fi situationale si de scurta durata, cum ar fi durerea simtita in urma pierderii unei persoane dragi, iar altele tipuri pot fi pe termen lung si invalidante.
Specialistii definesc depresia sau tulburarea depresiva majora ca fiind o boala medicala care provoaca tristete, determinand pacientul sa evite persoanele din jurul sau si sa nu mai participe la activitatile ce inainte ii ofereau placere.
Exista mai multe tipruri diferite de depresie: tulburare depresiva persistenta, depresie postnatala, depresie psihotica si tulburari afective sezoniere.
Simptomele depresiei pot include modificari ale apetitului, incapacitatea de concentrare, lipsa de energie, sentiment persistent de deznadejde si chiar dureri fizice.
Depresia poate fi tratata prin consiliere terapeutica si medicatie.
Anxietatea
Specialistii descriu anxietatea ca fiind o ingrjorare sau o temere ce nu dispare si interfereaza cu activitatile zilnice. Exista mai multe tipuri de tulburari de anxietate, dar tulburarea de anxietate generalizata pare sa fie cea mai frecventa. Simptomele tulburarii de anxietate generalizata includ dificultati de concentrare, senzatie de oboseala, iritabilitate, batai rapide ale inimii si tremur.
Desi tulburarile de anxietate pot crea probleme unei persoane atat in viata personala, cat si in cea profesionala, pot fi gestionate bine prin utilizarea medicamentelor si a consilierii.
Tulburarile de alimentatie
Tulburarile de alimentatie pot incepe in copilarie sau la varsta adulta. Acestea implica emotii, comportamente si atitudini extreme legate de alimentatie, greutate si imaginea corpului. Practic, persoanele cu tulburari de alimentatie folosesc mancarea ca pretext compensatoriu pentru sentimentele lor negative si factorii de stres pe care nu ii pot gestiona normal.
Exemple de tulburari de alimentatie includ anorexia, bulimia si tulburarea de alimentatie compulsiva.
Tratamentul acestora implica terapie individuala, obtinerea unei greutati normale si terapie de familie.
Tulburarea de deficit de atentie (ADD / ADHD)
Tulburarea de deficit de atentie (ADD) si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) sunt considerate a fi tulburari neurocomportamentale care pot incepe in copilarie, dar care nu afecteaza doar copiii. Exista multi adulti care se lupta fie cu ADD, fie cu ADHD.
Simptomele ADD includ incapacitatea de concentrare sau de a acorda atentie si senzatie de agitatie. Simptomele ADHD sunt foarte asemanatoare cu cele ale ADD, dar cu o incapacitate suplimentara a persoanei de a-si controla dorinta de a se misca. Totodata, persoanele cu ADHD sunt deseori impulsive.
Pentru tratarea unei astfel de tulburari se recomanda terapia comportamentala si tratamentul medicamentos (in conformitate cu schema stabilita de catre un medic psihiatru).
Mai multe informatii puteti obtine de la specialistii Centrului Medical Misca, pe https://www.centrulmedicalmisca.ro/blog/tulburarile-anxioase