
Cele mai cunoscute tipuri de certificate ISO
În zilele noastre, oamenii au devenit din ce în ce mai pretențioși cu privire la produsele sau serviciile pe care le primesc din partea firmelor sau companiilor. Deja vorbim de anumite standard ale calității care trebuie îndeplinite. Evident, acesta standard este diferit în funcție de domeniul de activitate, dar cert este că trebuie îndeplinit. Firma sau compania respectivă trebuie să obțină o certificare ISO, iar aceasta aduce o serie de avantaje nu numai pentru clienți, ci și pentru companie, furnizori, angajați, parteneri de afaceri și nu numai. O astfel de certificare se obține în urma parcurgerii unor etape, și pe piață există chiar și firme care te pot ajuta în acest sens, chiar enorm de mult.
Cum te ajută o certificare ISO
Cu ajutorul acestei certificări, firma sau compania care o primește are parte de o creștere a vizibilității, dar și a nivelului de încredere venită din partea celor care au parte de produsele sau serviciile oferite de ea. Fidelizarea clienților, creșterea profitului și a cifrei de afaceri reprezintă avantaje pe care nu ai cum să nu le remarci.
Tot la capitolul avantaje avem de a face cu eficientizarea operațiunilor, reducerea costurilor pentru producerea respectivelor produse sau servicii, ba chiar și evitarea cu mult unor accidente de muncă. Cu ajutorul acestui certificat poți îndeplini anumite condiții de eligibilitate cerute de unii parteneri sau clienți, sau pentru a participa la anumite licitații care pot aduce contracte importante. Și, nu în ultimul rând, ai parte de un avantaj în fața concurenței, și ești cu un pas mai aproape de crearea unui brand.
Există mai multe tipuri de certificate, pe care ți le vom prezenta și noi, pe scurt, pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile.
ISO 9001
Acesta este cel mai popular standard din seria ISO 9000 și se potrivește pentru oricare tip de firmă sau companie, nu contează mărimea ei sau domeniul de activitate. Majoritatea firmelor care intenționează să aibă parte de o certificare ISO optează pentru el, pentru că este vorba despre managementul calității.
Există mai multe avantaje ale acestui certificat, și acestea se referă la asigurarea unei calități înalte ale produselor sau serviciilor oferite de respective firmă sau companie. De asemenea, organizațiilor învață informații interesante despre cum își pot organiza mult mai bine sistemul de management al calității, îmbunătățind, după cum spuneam, serviciile și/sau produsele oferite. În plus, nu putem nega nici avantajele financiare care rezultă din certificarea ISO 9001, și trebuie să recunoaștem, acestea contează enorm.
În fine, pe lista de avantaje se află o imagine mai bună pe care firma ta o are în ochii clienților, furnizorilor, partenerilor de afaceri, și nu numai de pe plan local, ci și national și, de ce nu, chiar internațional. Gradul de mulțumire al acestora, precum și al salariaților se află pe lista de avantaje.
ISO 14001
Acest standard cuprinde toate cerințele pentru un sistem de management de mediu. Firma care îl are le arată celorlalți că avem de a face cu o companie care încearcă din toate puterile care procesul de producție al produselor sale, sau serviciile pe care le oferă, să aibă un impact cât mai mica supra mediului înconjurător. Și, în condițiile în care toată lumea se preocupă de acest aspect, este o certificare cu mare imparct, și pe care firmele sau companiile din oricare segment al industriei ar trebui să îl aibă. Nici de această dată nu contează dacă este o firmă mică sau mare, sau unde are locația.
Și aici avem parte de unele avantaje, precum reducerea rispei, a impactului negative asupra mediului înconjurător. Pe lista de beneficii se mai află și minimizarea costurilor referitor la gestionarea cantităților de material folosite, a deșeurilor și, mai ales, a consumului de energie.
ISO 45001
Acest certificate cuprinde cam toate condițiile pe care o organizație este obligată să le îndeplinească pentru a avea parte de un sistem de management prin care să se poată controla mai bine riscurile de sănătate. Altfel spus, are legătură cu creșterea măsurilor de siguranță la locul de muncă și de a reduce semnificativ riscul de a suferi accidente de muncă. La rândul lui, poate fi implementat de orice firmă sau companie, și nu contează dimensiunea acesteia, locația sau domeniul de activitate.
Printre cele mai importante avantaje pe care le are certificarea ISO 45001 menționăm un loc de muncă mult mai sigur, mai puține accidente de muncă, nu vor mai exista costuri atât de mari referitor la tratamentele medicale, productivitatea angajaților va fi mai mare pentru că se asigură un mediu de lucru mult mai sigur.
ISO 22000
De această dată, prin această certificare avem de a face cu acele firme sau organizații care își au domeniul de activitate în industria alimentară, și se referă la asigurarea siguranței alimentelor, pornind de la primele etape de producție și până la final. Seamănă oarecum cu cel ISO 9001 despre care am amintit mai sus, iar dacă firma ta l-a obținut deja pe acesta, îți va fi mult mai simplu să obții ISO 22000.
După cum te-am obișnuit deja, vom aminti și câteva dintre avantajele certificării ISO 22000. Astfel, avem de a face cu furnizarea către populație a unor produse alimentare care pot fi consumate în siguranță, respectarea condițiilor care sunt impuse de autorități, o mai mare încredere din partea partenerilor de afaceri și a clienților – actuali și potențiali, dar și multe altele.
ISO 27001
Aici avem de a face cu operarea, menținerea și îmbunătățirea unui sistem de management al informației, dar și implentarea lui acolo unde nu există. Securitatea informației contează enorm în cadrul unei organizații și, de aceea, este un certificat care poate fi obținut de orice firmă sau companie, din orice domeniu de activitate, indiferent de mărimea ei. Cu toate acestea, se potrivește cel mai bine sectoarelor legate de finanțe și sănătate.
Avantajele sunt lesne de intuit, și se referă la protejarea tuturor datelor, dar și a imaginii firmei, precum și respectarea cerințelor internaționale care se referă la protejarea acestora.