Ce trebuie sa faci daca se strica cutia de viteze?
Tehnologia a evoluat foarte mult in domeniul tehnic si implicit si in domeniul autovehiculelor de transport. Cu alte cuvinte, ce era valabil acum 20-30 de ani, astazi este considerat demodat si vechi. Asa s-a intamplat si in domeniul cutiilor de viteze. Chiar daca la inceput cutiile automate nu aveau performante ridicate, prin dezvoltarea tehnologiei, acestea au ajuns la un nivel superior de fiabilitate.
Astfel au ajuns sa fie schimbate cutiile manuale pe cele automate de ultima generatie, aducand un nou val de vehicule de transport usor de condus si cu consum redus.
Exista insa si o parte negativa a dezvoltarii tehnologice. Cutia manuala robusta, simpla dar rezistenta si asa zisa industrictibila, a ajuns din pacate un mit. Doar soferii vechi isi mai aduc aminte de cutiile care niciodata nu trebuiau reparate si rezistau la orice conditii de lucru.
Cu cat este mai complex un mecanism, cu atat mai multe sanse sunt ca undeva sa existe o slabiciune. De multe ori exista o piesa care se strica mai des decat celelalte si din cauza careia cutia ajunge mai des la reparat..
Intretinerea acestora devine din ce in ce mai importanta. Sa avem grija sa avem ulei de calitate in cutie ca sa protejeze piesele in timpul lucrului. De asemenea e indicat sa nu lipseasca uleiul din cutie si sa-si pastreze proprietatile de lubrifiere.
Pentru reparatii sa folosim doar piese de calitate. Riscurile sunt mari ca piesele de slaba calitate sa se strice si sa afecteze si piesele cu care conlucreaza.
Este important sa apelam la un service reparatii cutii viteze camioane de fiecare data cand este necesar. Ei stiu calitatea pieselor de schimb de pe piata si vor alege cea mai buna solutie.
O reparatie facuta cu piese de calitate iti asigura functionarea cutiei in parametrii optimi mult timp dupa reparatie. La un vehicul de transport, acest lucru este probabil cel mai important aspect, sa poata functiona mult timp fara probleme.
Sa nu uitam ca o cutie de viteze nu intotdeauna se strica fara simptome de defectiune. Este foarte important sa urmarim aceste simptome de fiecare data cand apar si sa luam masuri.
Trebuie sa fim constienti ca in timp, uleiul din cutie isi pierde proprietatile. Fiecare producator de cutii viteze spune acest lucru si are si recomandare in aceasta directie.
Daca vehiculul are numarul de km parcursi precizati, uleiul trebuie schimbat neaparat chiar daca inca nu au aparut simptome. Astfel poti proteja mai bine piesele din cutie si poti prelungi viata acesteia.
Chiar daca faci absolut tot sa prelungesti viata cutiei tale de viteze, se pot intampla defectiuni. Si cum se spune, se intampla tocmai cand nu te astepti.
Primul lucru de facut in caz de defectiune la cutie este sa te opresti. Daca fortezi lucrurile, risti sa strici cutia si mai mult. Aceasta trebuie decuplata, pentru ca vehiculul sa poata fi tractat fara sa afecteze mecanismul.
Reparatia cutiei de viteze poate fi facuta in cateva zile, asta daca firma de reparatii cutii viteze are piese de schimb pe stoc. Daca alegem un service serios, in mod sigur are deja relatii bune cu furnizori pentru a putea finaliza lucrarea cat mai repede.