Ce cauzeaza paralizia temporara in somn
Ti s-a intamplat vreodata sa te trezesti ca dintr-un vis oribil, sa nu te poti misca si in acelasi timp sa simti ca ceva care iti poate face rau este in camera, insa numai dupa cateva minute sa poti sa te misti, sa vorbesti si sa vezi ca esti in perfecta siguranta? Bogdan Ivanescu de la doctormit.ro ne spune ca a fost vorba despre o paralizie de somn. Ce putem sti despre paralizia in somn?
Somnul paralizie este un fenomen care apare la destul de multe persoane. Experienta unui episod de paralize in somn se poate descrie astfel, te trezesti constient ca esti in pericol. Poti sa deschizi ochii, dar esti paralizat si nu poti sa tipi sau sa te ridici si sa fugi. Este ca intr-un film de groaza.
Se pare ca aceste episoade de paralizie in somn apar destul de frecvent in randul persoanelor care sufera de narcolepsie. Alte cauze ale paraliziei temporare in somn pot include munca in schimburi, obiceiurile de somn neregulate, lipsa de somn, bagajul genetic, afectiuni psihice precum tulburarea bipolara, dormitul pe spate, unele medicamente, hipoxia, hipoglicemia, solicitarea metabolismului gastro-intestinal. In plus, cauza acestor episoade poate fi asociata cu intrarea sau iesirea din somnul REM. In aceasta faza de somn, suntem inconstienti, putem visa, iar ochii se misca si muschii sunt profund relaxati. Daca deveniti constient in aceasta faza de somn, muschii nu sunt in stare de functionare, astfel ca nu puteti sa va miscati sau sa vorbiti, iar visul poate parea un cosmar treaz.
Din fericire, pentru cele mai multe persoane, paralizia somnului este un episod care se intampla o data sau de doua ori intr-o viata. Pentru astfel de situatii nu este nevoie de niciun tratament, pentru ca va trece imediat. Cu toate acestea, doar in cazul in care aceste episoade se repeta este recomandat sa mergem la medic. De asemenea, daca simptomele paraliziei in somn te duc la anxietate, te trezesti dupa un asemenea episod si ai un puls ridicat, iti este frica sa te duci la culcare, atunci cel mai bine este sa mergi la medic.
Pentru a evita episoadele de paralize in somn se recomanda sa tinem un program regulat de somn, adica sa mergem la culcare la aceeasi ora in fiecare zi, sa ne odihnim in medie intre 6 si 8 ore pe seara, sa facem miscare cu 3,4 ore inainte de somn, sa nu mancam mult inainte de somn, sa nu consumam alcool si cafea si sa incercam sa nu dormim pe spate.
Ceea ce trebuie sa retinem despre paralizia in somn este ca aceasta se refera la situatia in care o persoana este constienta dar incapabila sa se miste sau sa vorbeasca, iar daca o persoana devine anxioasa si ajunge sa ii fie teama sa se duca la culcare seara din cauza episoadelor de paralizie in timpul somnului sau daca se ajunge la oboseala cronica din cauza lipsei de somn, atunci cel mai bine este sa mearga la medic.
Descopera mai multe in urmatorul videoclip DoctorMIT: