Cazuri in care ar trebui sa mergem la un dermatolog

Expertii in probleme ale pielii recomanda sa consultati un dermatolog o data pe an sau mai des daca aveti o afectiune cronica a pielii sau aveti un risc ridicat de cancer de piele. Acestea fiind spuse, ar fi bine sa invatati sa recunoasteti semnele diferitelor afectiuni ale pielii si daca acestea sunt sau nu motiv de alarma. Daca ati observat o noua eruptie cutanata sau umflatura exista cateva situatii cand specialisti, precum cei de la dermatologie Policlinica Baba Novac, va pot fi de ajutor.

Pentru majoritatea problemelor de piele, un dermatolog este ceea ce va trebuie. Acesta va examina si, daca este necesar, va va oferi un tratament corspunzator sau va va sugera sa faceti mai multe investigatii. Urmatoarele afectiuni comune ale pielii nu necesita, de obicei, atentia unui dermatolog.

Acnee usoara

Punctele albe, punctele negre si eruptiile moderate de acnee, potrivit specialistilot, nu necesita sa consultati un dermatolog. Acneea poate fi tratata de obicei cu antibiotice, creme fara prescriptie medicala care contin peroxid de benzoil, acid azelaic sau acid salicilic sau creme prescrise cu retinoizi.

Rozaceea

Rozaceea apare sub forma de pustule sau roseata pe nas, obraji, barbie si frunte. Cauza este necunoscuta, dar poate fi declansata de stres, exercitii fizice intense, consum de alcool sau expunerea la conditii meteorologice dure. Nu exista un remediu pentru rozacee, dar cazurile moderate pana la severe pot fi tratate cu medicamente orale sau topice.

Negi

Negii sunt cauzati de un virus si sunt mai frecventi la copii. Uneori, verucile sunt greu de distins de alte afectiuni ale pielii. Unii negi dispar spontan, iar in unele cazuri poate dura ani.

Eruptii cutanate minore

Daca aveti o eruptie cutanata minora, care dispare in scurt timp, specialistul nu este necesars afie consultat. Daca eruptia cutanata se raspandeste rapid sau este dureroasa, este posibil sa trebuiasca sa fiti consultat la un centru de ingrijire de urgenta. O eruptie cutanata care nu se amelioreaza cu antifungice topice, creme hidratante sau cortizon fara prescriptie medicala justifica o vizita la dermatolog.

Muscaturi de insecte

Cele mai multe intepaturi de insecte sunt autolimitate si se rezolva de la sine. Cu exceptia cazului in care aveti o reactie alergica, majoritatea intepaturilor si muscaturilor pot fi tratate acasa.

Chisturi simple

Chisturile pielii apar ca mici umflaturi rotunde sau puncte negre. Chisturile nu cauzeaza probleme si nu necesita tratament. Chiar si medicul de familie le poate diagnostica si va poate sfatui daca puteti sa le ignorati sau daca se mergeti la un specialist.

Matreata

O afectiune comuna care provoaca descuamarea pielii uscate pe scalp si sprancene, matreata poate provoca uneori mancarimi, dar in rest este asimptomatica. Nu se stie ce cauzeaza matreata, dar poate fi tratata cu usurinta cu sampoane pentru matreata fara prescriptie medicala.

Leziuni usoare, benigne

Medicul dumneavoastra de familie poate trata tumorile cutanate inofensive obisnuite, cum ar fi angioamele ce nu este necesara o vizita la un specialist.

Cand sa mergeti un dermatolog

Pe langa controale anuale, medicul de familie va poate recomanda daca oricare dintre conditiile de mai sus se agraveaza sau nu raspunde la tratamentul standard. Urmatoarele simptome pot semnala ca aveti nevoie de atentia unui specialist:

Eczema (dermatita atopica)

Cauzata de o reactie exagerata a sistemului imunitar la un alergen sau iritant, eczema determina uscarea pielii, mancarimi si rosu. Cremele sau unguentele hidratante, produsele de ingrijire a pielii care contin cortizon sau ceramida sau medicamentele antihistaminice pot ajuta la controlul mancarimii.

Pitiriazisul

Aceasta afectiune incepe de obicei cu o singura pata rosie, mancarime, care dispare dupa cateva zile si apare cateva zile sau chiar saptamani mai tarziu ca o eruptie pe spate si pe piept. Aceasta eruptie cutanata persista de obicei cateva saptamani si se vindeca fara cicatrici. Lotiunile cum ar fi crema cu hidrocortizon 1% pot calma mancarimile si pot ajuta eruptia sa se rezolve mai repede.

Alopecia areata

Aceasta afectiune, cauzata de o boala autoimuna care ataca foliculii de par ai corpului, duce la caderea parului. Aceasta cadere a parului poate afecta doar o zona mica, capul unei persoane sau chiar intregul corp. Tratamentul pentru alopecie poate include corticosteroizi care pot fi injectati, administrati pe cale orala sau aplicati local.

Vitiligo

Afectand aproximativ 1% din populatie, vitiligo este o afectiune a pielii care face ca pielea sa isi piarda culoarea. De asemenea, poate face ca parul care creste de pe pielea hipopigmentata sa devina alb. Vitiligo apare atunci cand sistemul imunitar al corpului distruge melanocitele (celulele pielii care produc melanina, o substanta chimica care da culoarea pielii). Nu exista leac pentru vitiligo, dar corticosteroizii, terapia cu lumina si chiar interventia chirurgicala pot ajuta la tratarea afectiunii sau la imbunatatirea aspectului pielii afectate.

Psoriazis

Adesea asemanator ca aspect cu eczema, psoriazisul duce la pete de piele ingrosata, rosie, care pot fi calde si acoperite cu solzi albi sau argintii. Psoriazisul poate provoca artrita la nivelul articulatiilor afectate. Psoriazisul este o afectiune cronica care creste si scade de-a lungul vietii. De obicei, nu dispare definitiv si nu exista leac. Tratamentul cu creme cu steroizi, creme hidratante, terapia cu lumina sau medicamente poate ameliora simptomele sau poate ajuta la oprirea raspandirii eruptiei cutanate.

Alunite si pete

Cele mai multe alunite si pete sunt inofensive, dar ar trebui sa fiti cu ochii pe ele pentru orice eventualitate, deoarece unele pot deveni canceroase. Atentie la orice alunita sau pata care poate cadea in ABCDE-urile melanomului, adica: asimetria leziunii, margini neregulate, culori multiple, diametru (mai mare decat aproximativ o guma de creion) sau daca leziunea evolueaza.

Aceste afectiuni pot duce rapid la alte probleme de sanatate daca nu sunt tratate corespunzator. De aceea, daca observati orice nereguli, mergeti la o clinica dermatologica, precum Policlinica Baba Novac, pentru a fi consultat de un medic specialist.