Care sunt cele mai importante parti ale unei masini care sunt verificate la ITP

In momentul in care mergi la ITP Cluj Dorobanti vei vedea ca sunt inspectate anumite parti ale masinii tale. Acestea sunt de fapt verificate la orice statie ITP indiferent de locatia in care mergi si indiferent de tipul de masina pe care il ai pentru ca sunt sisteme esentiale. In functie de inspectia pe care o faci masinii tale poti deduce chiar care sunt cele mai importante parti ale masinii tale, carora va trebui sa le acorzi o atentie sporita.

  1. Franele

Franele sunt sisteme extrem de importante ale masinii tale, fara de care vei pune in pericol toti participantii la trafic, pasagerii tai si pe tine. Prin urmare, acestea trebuie sa fie mereu in cea mai buna stare. Placutele, discurile si tamburii trebuie sa fie schimbati la timp, conform recomandarilor producatorului sau in functie de gradul de uzura. Pentru ca fiecare persoana are un comportament diferit la volan, chiar daca producatorul spune sa schimbi franele la 30.000 km, daca stai tot timpul cu piciorul pe frana, le vei schimba mult mai repede si trebuie sa iti asumi acest lucru. Cand componentele sistemului de franare sunt uzate, frana devine ineficienta si nu vei putea opri la timp pentru a preveni anumite evenimente din trafic.

  1. Directia

Directia este de asemenea importanta, fiind cea care te tine pe sosea. In momentul in care apar probleme cu directia vei intampina dificultati in timpul condusului iar sansele de a pierde controlul volanului sunt foarte mari. Prin urmare, prima si cea mai importanta recomandare pe care noi ti-o putem face este aceea de a remedia aceste probleme cat mai curand posibil astfel incat sa eviti cu succes accidentele si sa nu ai surprize neplacute, cum ar fi blocarea volanului in mers.

  1. Anvelopele

Starea anvelopelor si conformitatea loc cu recomandarea producatorului sunt aspecte foarte importante pe care iti recomandam sa le iei in calcul. Anvelopele sunt singurele care fac legatura intre tine si terasamentul pe care circuli indiferent daca este vorba de asfalt, drum pietruit sau chiar off road si prin urmare acestea trebuie sa fie in stare foarte buna, daca nu vrei sa fii pus in situatii periculoase. Tinand cont de acest aspect, schimba anvelopele conform recomandarilor de la producator sau schimba anvelopele in momentul in care sunt uzate, daca se uzeaza mai devreme decat a indicat producatorul. Cu anvelopele in stare proasta vei descoperi ca franarea se face anevoios, ca apare fenomenul de acvaplanare, ca perzi controlul in curbe si ca ai aderenta foarte slaba pe polei sau pe noroi.

Acestea sunt cele mai importante parti ale masinii tale pe care le verifica inspectorii ITP, alaturi de starea caroseriei, prezenta trusei si a triunghiului reflectorizant, starea luminilor de pe masina ta si partile electrice asa cum este tensiunea de la birna bateriei. Avand toate acestea in stare buna, masina ta poate circula in siguranta pe drumurile publice fara sa puna ceilalti participanti la trafic in pericol si fara sa te lase in drum atunci cand ai cea mai mare nevoie de ea.