Balsam de par: cand si de ce este indicat sa-l folosesti

Balsamul este unul dintre cele mai folosite produse de infrumusetare pentru femei, dar și pentru barbati. Dar pentru ce este de fapt folosit balsamul de par? Cand este cel mai bine sa-l folosesti? De ce ar trebui sa il includem in rutina noastra zilnica? Sa aflam impreuna in cele ce urmeaza, nu inainte de a sti cate ceva despre aparitia acestui produs minunat.

Povestea balsamului de par este strans legata de o alta poveste, cea a samponului. De fapt, acesta din urma, asa cum il cunoastem astazi, nu s-a nascut decat la inceputul secolului al XX-lea. In trecut, parul era spalat cu sapun. Dar prezenta ionilor de magneziu si calciu in apa a facut ca parul sa devina uscat, lipsit de vitalitate si greu de pieptanat. Astfel, pentru a reda moliciunea si stralucirea, dupa spalare se folosea otet sau suc de lamaie: acidul acetic si acidul citric sunt, de fapt, capabili sa dizolve sapunurile bivalente, facand astfel parul stralucitor si usor de pieptanat.

Daca inainte era folosit sapun si suc de lamaie, astazi folosim sampon si balsam: ingrediente diferite, insa cu aceeasi functie. La nivel cosmetic, samponul se caracterizeaza prin a avea o baza anionica, in timp ce balsamul este cationic. Prin producerea de sarcini negative, surfactantii anionici din sampon sunt capabili sa indeparteze murdaria, care are in schimb o sarcina pozitiva. In mod similar, balsamul de par are si o incarcatura pozitiva.

Asadar, samponul si balsamul au doua functii opuse: primul curata scalpul eliminand excesul de sebum si murdaria; balsamul de par, in schimb, are o functie normalizatoare si reparatoare. Desi tocmai am vazut ca samponul si balsamul de par sunt produse aparent opuse, este ceva obisnuit sa gasim asa-numitele „sampoane 2-in-1” pe piata. Acestea fiind spuse, este normal sa iti pui urmatoarea intrebare: „Un sampon 2 in 1 poate contine proprietatile de curatare ale samponului si actiunea de normalizare a balsamului i?”

Desi la formula samponului pot fi adaugate componente tipice de balsam, dozele acestor ingrediente sunt prezente in cantitati limitate. Prin urmare, un sampon 2-in-1 poate indeplini cu greu doua functii concepute pentru doua produse diferite in acelasi timp.

Datorita prezentei agentilor tensioactivi cationici, balsamul de par este produsul ideal pentru a reda moliciunea dupa curatarea scalpului si a varfurilor. Insa folosit separat de par. Cu toate acestea, acesta nu este singurul motiv pentru care balsamul de par nu ar trebui sa lipseasca niciodata din rutina de frumusete masculina si feminina.

Balsamul, precum mediterranean hair balsam pentru par 350ml, este capabil sa ofere parului o mai mare capacitate de a fi descurcat. Prin reducerea prezentei nodurilor, este mai usor sa pieptanam sau sa periam parul evitand orice rupere. In aceasta faza delicata este cruciala si alegerea pieptenului sau a periei si a materialului respectiv. Pieptene de lemn, in general, este cea mai buna solutie in cazul parului drept si umed. Totusi, abordarea in ceea ce priveste parul  cret este total diferita: este indicat sa il pieptani inainte de a-l spala, deoarece atunci cand este ud este mai fragil si predispus la rupere.

Un alt motiv bun pentru a folosi balsam de par? Luminozitate! Pe langa catifelare, balsamurile sunt, de asemenea, capabile sa ofere parului un aspect mai stralucitor si mai sanatos. Acest lucru se datoreaza faptului ca hranesc in profunzime parul, facandu-l mai gros si mai rezistent. Moliciunea si stralucirea sunt intotdeauna sinonime cu parul sanatos. Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca depinde foarte mult de calitatea balsamului de par si de ingredientele active folosite in compozitia acestuia. Selectarea produselor de par de calitate este primul pas pentru a te bucura pe deplin de proprietatile lor de netezire si de restaurare. Poti alege balsamurile de ma meditera.ro pentru a beneficia de tot ceea ce am descris mai sus.

In general, un balsam de par ofera parului netezime, descurcare si stralucire. Cu toate acestea, exista anumite conditii care necesita mai mult decat atat. De exemplu, schimbarile de sezon, o perioada deosebit de stresanta sau orice lipsa de hrana pot pune o sarcina extra asupra parului, provocand adesea o cadere mai vizibila. In aceste cazuri, este necesar un balsam anti-cadere si stimulator. Un balsam special conceput pentru a reda moliciunea si, in acelasi timp, pentru a indeplini o puternica actiune anti-cadere si de stimulare este recomandat in acets sens.

Alege intotdeauna balsamuri care ofera o actiune prelungita. De fapt, alege-le pe cele ale caror ingrediente active raman in par si continua sa actioneze pe tot parcursul zilei, oferind continuu catifelare si hidratare. Evident, cu cat calitatea balsamului este mai mare, cu atat beneficiile obtinute sunt mai mari.

La ingredientele stimulatoare a fost adaugat un extract natural cu proprietati incredibile de hidratare, antiinflamatoare si antibacteriene: aloe vera. Gelul extras din aceasta planta, de fapt, favorizeaza netezimea si hidratarea constanta a parului.

Oricare ar fi nevoile tale, alegerea unui balsam de calitate si folosirea lui in mod regulat in rutina ta de frumusete iti va permite sa ai un par mai moale, mai stralucitor si, mai ales, mai sanatos.

Dupa cum vezi, alegerea balsamului este foarte importanta si te poate ajuta in multe sensuri. Ar fi bine sa te feresti de produsele 2-in-1 și sa alegi sampon si balsam separate. Iti recomandam cu drag colectia de produse pentru par de la meditera.ro. Vei gasi produse pentru orice tip de par, in diverse arome și cu diverse actiuni. Examineaza cu atentie ceea ce iti trebuie, ce nevoi specifice ai si alege balsamul cel mai bun pentru tine.