Avantajele ceaiului de Kombucha
Ceaiul Kombucha este o bautura care a fost consumata in multe tari asiatice de mii de ani. Castiga teren in fata altor bauturi datorita efectelor sale benefice .
Bacteriile si ciupercile din continutul acestei bauturi pot varia, in functie de tipul de ceai folosit si de timpul de preparare.
Pentru ce este kombucha?
Deoarece este un aliment probiotic,se considera ca poate contribui la sanatatea intregului organism si, in special, a sistemului nervos, muscular si osos.
In plus, fiind facut pe baza de ceai negru contine o anumita cantitate de cofeina, astfel incat poate contribui, de asemenea, la stimularea sistemului nervos central.
- Ar putea ajuta la mentinerea unei hidratari bune, fiind o alternativa mult mai recomandata decat o bautura racoritoare .
- Poate ajuta la cresterea frecventei urinarii (ceva care poate fi benefic in cazul retentiei de lichide, de exemplu).
- In functie de tipul de ceai utilizat in prepararea sa, kombucha poate avea mai mult sau mai putin polifenoli si, prin urmare, vitamine si minerale.
- Compusii Kombucha pot ajuta digestia zaharului si pot accelera metabolismul celular.
S-a ajuns la concluzia ca sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua beneficiile potentiale ale kombucha la subiectii umani.
Bine de stiut
La fel cum va puteti bucura de un suc de fructe de casa, va puteti bucura de o ceasca buna de ceai kombucha. Cheia ar fi sa inveti sa o prepari corect si sa iei in considerare bautura pur si simplu ca o alta optiune pentru a ramane bine hidratat, pe timpul verii de exemplu; dar si ca masura de prevenire a bolilor sau ca tip de tratament.
Sunt multi cei care profita de aceasta bautura rece, pentru cele mai fierbinti momente ale verii. In acest caz, ar putea fi considerata o alternativa mult mai recomandata decat o bautura racoritoare sau orice bautura industriala.
Deoarece aceasta bautura trebuie preparata cu zahar, ar trebui sa o consumati cu moderatie, astfel incat sa nu depasiti cantitatea zilnica recomandata de consum,in conformitate cu orientarile furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Reteta : lamaie cu ghimbir – bautura kambocha racoroasa
Ingrediente
- 1,5 litri de kombucha;
- 3-5 roti de ghimbir;
- Jumatate stoarse de lamaie;
- Sticla de plastic cu capacitate de 1,5L
Mod de preparare
Asezati partile de ghimbir si sucul de lamaie intr-o sticla de plastic curata. Adaugati Kombucha in sticla, umpland pana cand este umpluta complet, astfel incat sa nu ramana aer in sticla. Acoperiti si lasati sa stea timp de 3 pana la 7 zile, timp necesar pentru a exista o noua fermentatie,-este de obicei gata dupa 5 zile de fermentatie. Cu toate acestea, deoarece bautura creeaza gaz rapid, unora le place gustul dupa 24 de ore de la a doua fermentare.
Pentru a face Kombucha cu alte arome, este necesar doar sa lichefiati fructele, sa le strecurati si sa le adaugati in sticla impreuna cu baza Kombucha, asteptand minim 5 zile pentru noua fermentatie care va aroma bautura. O bautura aromata si extrem de benefica pentru organism !