Alege cu incredere pixurile tale preferate
Ai fost un elev eminent la scoala si inca iti place foarte mult sa scrii atunci achizitionarea unor pixuri de pe site-urile online, din magazine, librarii este alegerea cea mai potrivita pentru tine. Stiai ca pixul te ajuta sa pastrezi informatia pe o perioada mult mai mare, sa ai o imagine vizuala mai buna.
Daca doresti sa subliniezi anumite cuvinte cheie atunci opteaza pentru markere diferite sortimente la un pret destul de accesibil.
In perioada aceasta poti profita de faptul ca sunt reduceri si ai posibilittaea de a cumpara articole din hartie diverse sortimente.
Iata cateva tipuri de pixuri:
Pixul cu bila. Daca traduci mot-a-mot din termenul englezesc “ballpoint”, ne va iesi “pix cu bila”. Pana la urma, acesta ar fi termenul corect, chiar daca esti obisnuit sa le spui “pix” tuturor instrumentelor de scris de acest tip..
Daca treci putin prin istorie, descoperi faptul ca pixul cu bila original a fost patentat in anul 1888 de catre John J. Loud. Acesta putea sa scrie pe suprafete dure (lemn, piele), spre deosebire de stilourile din perioada aceea. Insa nu erau prea apreciate pentru scrisul pe hartie.
Abia dupa 50 de ani, un editor de la un ziar unguresc, impreuna cu fratele sau (chimist de meserie) a constatat ca ar fi ideal sa creeze o cerneala deosebita pentru pixurile cu bila. Asa s-a inventat cerneala aceea vascoasa, clasica unui pix cu bila.
De unde provine denumirea de “pix cu bila”? Pixul cu bila este pur si simplu un pix al carei cerneala se prelinge pe o bila care se invarte la scriere.
Ce tip de cereneala este folosit pentru pixurile cu bila?
Evident ca ceea le face mai deosebite, comune si utilizate pentru majoritatea activitatilor cotidiene, este acea cerneala despre care am facut referire mai sus.
Dupa cum am mentionat , este vascoasa, cumva ca o pasta densa, bazata pe uleiuri speciale. Nu se usuca, nu curge si nu se transfera de pe foaie pe mana.
Pixuri cu bila – Mecanisme
Acesta poate fi de mai multe feluri:
-cu mecanism twist;
-cu mecanism click;
-cu capac.
Cel mai folosit este pixul cu bila cu mecanism click, utilizat de majoritatea persoanelor datorita confortului si al scrierii : nu necesita capac si il poti utiliza intr-un mod destul de rapid. Bineinteles, ca si pixul cu mecanismul twist, este intalnit din ce in mai mult pe piata si la randul lui este adorat de multe persoane.
Un alt tip de pix este rollerul, care a fost introdus pe piata de catre o companie japoneza in anul 1963. Aceste rollere utilizeaza alt tip de cerneala, asemanatoare cu cea a stiloului, dar imbina convenienta unui pix cu bila clasic. In fond, rollerul este imbinarea ideala intre pixul cu bila si stilou.
Ce tip de cerneala se utilizeaza la pixul roller?
Cerneala este pe baza de gel/apa, mult mai lichida fata de cerneala pixului cu bila.Fluiditatea si textura cernelii pixului-roller duce la un scris vivid, plin, pigmentat. Atentie la faptul ca din cauza volumul de cerneala utilizat(de 3 ori mai mare decat la pixul cu bila), timpul de uscare este mai mare; te poti murdari ori poti intina scrisul.